De vergeten liedjes van de Top 2000

13-12-2013 20:01

Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zet ThePostOnline iedere dag een vergeten liedje dat niet of heel laag in de Top 2000 staat online. Mét toelichting. Tegenargumenten kunnen uiteraard terecht in de reacties.


Nummer 1983, staat ie. Curtis Mayfield staat op 1983 in de Top 2000. Dat zou een minder groot probleem zijn als Mayfield vaker in de Top 2000 zou staan. Maar helaas, Move On Up stond vorig jaar voor het eerst in de Top 2000 en kwam niet onder de 1980 uit. Een evengroot mysterie als raadsel dat misschien wat duiding verdient.

Move On Up is wellicht het bekendste nummer dat we van Mayfield kennen, maar groot is het niet geworden. In 1970 verschijnt het nummer op Mayfield’s debuutalbum Curtis. Het nummer wordt niet als single uitgebracht, althans, nooit officieel. Niet heel vreemd: het nummer duurt oorspronkelijk bijna negen minuten. Dat is niet gebruikelijk op de radio, dus blijft het nummer verstopt op het album. Toch verschijnt er al snel een bewerkte en dus kortere versie in de hitlijsten die toch minstens 10 weken blijft staan. Move On Up heeft toch zijn entree gemaakt bij het grotere publiek.

Dat het nummer negen minuten duurt is geen belemmering, noch verveelt het. Het basisrifje wordt continu herhaald, maar de blazers weten door middel van flink variëren negen hele fijne minuten neer te zetten. En niet alleen de blazers brengen variatie. Na vier minuten lijkt Move On Up te eindigen, het ritme wordt trager, het geluid wordt zachter. En dan zet er een fantastisch kort drumsolo in, die langzaam wordt opgebouwd door een rustige gitaar, nog meer gitaar en een saxofoonsolo. Een enorm lange, muzikale interlude.

Twintig jaar nadat dit nummer uitkwam, ging het Mayfield een stuk minder voor de wind. Het was de 13e dat Mayfield tijdens een buitenconcert in Mayfield verlamd raakte. Een lichtinstallatie viel naar beneden op zijn nek. Dat liep niet zo goed af voor de zanger. Gitaarspelen kon hij niet meer, maar hij schreef nog steeds nummers en zong zijn laatste album New World Order nog in. Zijn zang werd nauwgezet opgenomen, vaak zin voor zin terwijl hij op zijn rug lag. Hij leefde nog negen jaar en overleed op 26 december 1999.

Maar hij schreef wat goede muziek. En goede muziek mag lang duren. Die negen minuten van Move On Up mogen best volledig op de radio gedraaid worden. Muziek als Move On Up heeft simpelweg het recht om de tijd te nemen.

Ingelise de Vries (dictator van TPO Cult) pretendeert een goede muzieksmaak te hebben. Die dringt ze maar al te graag op in deze ietwat persoonlijke rubriek. Om het wat minder persoonlijk te maken, ontvangt ze graag suggesties in de reacties, via Twitter of in de mail.