Media & TV

Pauw & Witteman of RTL Late Night?

13-12-2013 11:28

Het houdt de gemoederen bezig. De vraag welke talkshow nou het best is in Nederland? Moeten we kiezen voor de zwaardere versie, namelijk Pauw & Witteman, of kiezen we voor de lichte variant, RTL Late Night?

Sinds kort hebben we een nieuwe talkshow in Nederland. Naast Pauw & Witteman kunnen we nu ook kijken naar RTL Late Night. Een programma dat wordt gepresenteerd door Humberto Tan. Wat mensen zich afvragen is de vraag wie nou eigenlijk beter is? Moeten we dan kijken naar de kijkcijfers, wat een afspiegeling kan zijn van populariteit, of moeten we kijken naar de inhoud? En bestaat er überhaupt een ‘betere’ talkshow?

Late night-gat

Na het stoppen van Barend & Van Dorp dook de VARA in het late night talkshow-gat met Pauw & Witteman. Op 4 september 2006 ging het programma van start. Sinds die tijd hadden ze weinig te duchten van concurrenten, omdat die er simpelweg gewoon niet waren. Van de actualiteitenprogramma’s was Pauw & Witteman de grootste met gemiddeld ruim een miljoen kijkers. Daarna volgen De Wereld Draait Door, EénVandaag, Knevel en Van den Brink en Nieuwsuur.

Nu we te maken hebben met de een nieuwe talkshow in Nederland, liggen de cijfers toch wat anders. Tijden dat Pauw en Witteman nog een miljoen kijkers haalden is verleden tijd. De laatste tijd is het per dag een strijd wie de meeste kijkers trekt. Deze kijkcijfers variëren vaak van 700.000 tot maximaal 900.000. Dat er deze strijd is, en daarmee kijkcijferverlies voor Pauw en Witteman, heeft zelfs tot een reactie van Jeroen Pauw geleid:

“Wij zijn niet van plan meer amusement te brengen en zitten niet dusdanig in de put, dat we geen bestaansrecht meer denken te hebben”

En verder:

“Er is een concurrent bij”,  zegt Pauw. “Al is RTL Late Night een ander soort programma, voor wij beginnen zijn kijkers soms al in hun behoefte bevredigd.”

Betere talkshow?

Vooral de laatste opmerking is wel erg relevant voor de vraag of er überhaupt wel een betere talkshow is. Waar we vooral op moeten letten is de insteek van deze programma’s. Zoals eerder beschreven, Pauw en Witteman mag toch gezien worden als iets ‘zwaarder’. Pauw en Witteman is een behoorlijk politiek programma. Ruim een kwart van de gasten is politicus. Gemiddeld zit er elke avond wel een politicus aan tafel. Dat is bij RTL Late Night wel anders. Daar is het amusementsgehalte toch wel wat groter.

De vraag wie de beste nou eigenlijk is lijkt me dan ook niet relevant. Ik denk dat we deze vraag niet eens kunnen stellen. Wat we wellicht uit deze kijkcijfers kunnen halen is wat de behoefte van televisiekijkend Nederland is. Kiezen we voor ‘licht’ of ‘zwaar’? Kiezen we voor meer of minder amusement? Ik hoop in beide opzichten dat we kiezen voor het laatste…

U kunt mij volgen op Twitter.