Bladen

Patty Brard maakt Reinout Oerlemans multi-multi miljonair

08-01-2014 07:39

De mislukte sprong van de duikplank van Patty Brard in Sterren Springen is een van de redenen waarom Reinout Oerlemans flink casht bij de verkoop van zijn tv-productiebedrijf Eyeworks. Nadat Eyeworks 3 jaar te koop heeft gestaan krijgt de voormalige GTST-ster misschien niet de hoofdprijs voor Eyeworks, maar nog steeds een vette bonus voor 13 jaar buffelen: 200 miljoen euro. 

De omzet van het bedrijf bereikte in 2012 een recordbedrag van 250 miljoen euro. De netto winst kwam uit op 13,9 miljoen mede door het succes van Sterren Springen.

De tv-schoonspringwedstrijd kreeg vooral landelijke bekendheid door het totale faalmoment van Patty Brard in de eerste aflevering. De publiciteit rondom Brard’s pijnlijke klap op het water leidde vervolgens tot goede kijkcijfers en resulteerde erin dat Amerikaanse en Britse zenders de show meteen in licentie aangekochten.

Sterren vallen op hun gezicht

Inmiddels draait het format in vele tientallen andere landen en heeft Celebrity Splash!, zoals Sterren Springen in het buitenland heet, flink bijgedragen aan de stijgende waarde van Endemol, aldus een jaarverslag van Eyeworks.

De aanstaande verkoop van Eyeworks aan Time Warner, die zich in de ‘exclusieve’ fase van boekenonderzoek bevindt, lijkt logisch. De Amerikaanse tv-olifant jaagt op het Europese continent al een tijdje op kleinere tv-partijen om haar mondiale dekking te vergroten.

In Engeland werd tv-productiebedrijf Shed overgenomen en in Nederland werd BlazzHoffski ingelijfd, de Amsterdamse productiemaatschappij die onder meer verantwoordelijk is voor de productie van De Keuringsdienst van Waarde en 24 uur met…

Verkennende gesprekken

Het Financieele Dagblad meldde dinsdagavond op basis van bronnen die betrokken zijn bij de verkennende gesprekken het volgende:

Volgens ingewijden is Time Warner inclusief de overname van schulden bereid om ruim € 200 mln te betalen voor de onderneming die ex-soapster Reinout Oerlemans in 2001 heeft opgezet met Ronald van Wechem en Robert van den Boogaard. Grootaandeelhouder Joop van den Ende, die in 2006 een belang van 30% verwierf in Eyeworks, staat achter een verkoop.

Bij de verkoop van Endemol in 2000 aan het Spaanse Telefonica cashte Joop van den Ende, toen nog samen met zakenpartner John de Mol, een kleine miljard euro’s. De totale overname van de verkoop van Endemol bedroeg toen 5,5 miljard euro. Enkele Endemol-sterren waaronder presentator Hans van der Togt en Heny Huisman profiteerden mee van de uitkoop.

Brard was boos

Of Patty Brard meeprofiteert is op dit moment nog niet bekend, maar lijkt uitgesloten. Brard klaagde na haar fatale val  over de karige vergoeding voor deelname aan Sterren Springen en stuurde een advocaat op Oerlemans af. ‘Het is toch te gek voor woorden dat mijn vergoeding lager was dan die voor Mari van de Ven die in Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans uiteindelijk besloot niet te springen’, zei ze.

UPDATE: In een telefonische reactie laat Brard woensdagochtend aan ThePostOnline weten dat ze met Reinout Oerlemans tot een overeenkomst is gekomen. ‘Ik heb iets gekregen en ben tevreden. Daar ga ik echt geen ruzie meer over maken. Ik gun het hem van harte. Hoeveel biefstukken kan een mens eten?’