Utopia-succes sust ruzie tussen Sanoma en De Mol

21-01-2014 13:00

Jerry Hoff, de gevreesde procesadvocaat, heeft leren zwijgen, maar op deze avond in De Balie, kan hij niet stoppen met grijnzen. ’Ik geef toe: ik heb wind in de zeilen’, grinnikt hij.

Hoff werd in december door John de Mol als commissaris naar voren geschoven om zijn belangen te beschermen in SBS. De Mol heeft met zijn bedrijf Talpa een minderheidsbelang in SBS. De Talpa-tycoon schakelde Mr. Hoff, een corporate kuitenbijtertje, in omdat hij in een ogenschijnlijk uitzichtloos conflict was geraakt met Sanoma, de meerderheidsaandeelhouder in SBS.

Finse mediareus

Dat was in december. Dat waren de donkerste dagen van de samenwerking tussen Talpa en Sanoma, het Finse mediareus. Dat waren ook de dagen dat Utopia nog niet dagelijks op televisie te zien was.

Nu is het januari en is Utopia de reddingsboei voor SBS met kijkcijfers die dagelijks boven de miljoen pieken. ’Ik kreeg  een Fins onthaal toen ik werd ingezworen als commissaris’, zegt Hoff met gevoel voor ironie. Hij bedoelt een ’koud onthaal’? ’Ik ben er geweest’, zegt hij zonder zijn gezicht te vertrekken.

Helsinki

Hoff verving Talpa-ceo Pim Schmitz om volgens De Mol ‘een signaal af te geven’. ‘De verhoudingen zijn momenteel zodanig dat ik zo’n commissaris nodig heb’, liet de tv-tycoon in december nog dreigend weten aan Het Financieele Dagblad.

Inmiddels knalt Utopia uit zijn verwachtingsgrafiekje en hoeft Hoff niet meer te grommen. De advocaat met z’n olijke gezichtsuitdrukking was vooral opgeroepen om te zorgen dat de kleine lettertjes in de overeenkomst tussen Sanoma en Talpa werden nageleefd. Een van de strijdpunten was de aanstelling van de directeur van SBS.

Tv-rechten

Het recht om de tv-baas te benoemen ligt bij De Mol, maar dat recht wilde Sanoma inperken om eigen mensen aan te stellen. Sanoma beriep zich hierbij op het niet halen van enkele doelstellingen. De Mol was hier boos over en koos voor de confrontatie om ‘zijn’ directeur Remko van Westerloo te behouden.

Nu De Mol met Utopia ruimschoots aan alle doelstellingen voldoet, lijkt de brouille tussen Talpa en Sanoma weer geluwd. Is de kwestie Van Westerloo inmiddels bijgelegd? Hoff: ’We hopen dat Remko kan blijven natuurlijk. Ik moet zeggen: het praat een stuk makkelijker met goede cijfers.’

Uitkoop

Hoe staat met de uitkoop van Sanoma uit SBS? In december deed De Mol nog een bod van 373 miljoen euro op de 66% van Sanoma in SBS. Komt er een nieuw bod? Hoff glundert weer. ’De lijn die ik altijd volg: goedschiks als het kan, kwaadschiks als het moet.’

Utopia scoorde gisteravond opnieuw 1,1 miljoen kijkers. Inmiddels volgen honderdduizenden bezoekers de livestream van de realityshow en is er belangstelling van buitenlandse zenders voor het tv-format.