Media & TV

De naneuk van Henk Krol met Eva Jinek

31-01-2014 09:58

‘Bij ons mag het knetteren, we willen de kijker op het puntje van zijn stoel krijgen. De gesprekken in doorsnee talkshows verlopen meestal kabbelend. Wij willen in twintig minuten de onderste steen boven halen.’ Gespierde taal en op de voorhand al belast met een overdosis zelfoverschatting. Eva Jinek, nog eens even teruggehaald in De Telegraaf voordat Een op Een van start ging.

Samen met Sven Kockelmann is ze vier avonden te zien op primetime, Jinek op de dinsdag en de donderdag. Een KRO-baasje liet vooraf weten dat er behoefte was aan meer onderzoeksjournalistiek, dus daarom was het gisteravond meteen al hilarisch toen ik naar de naneuk van Henk Krol met Jinek keek.

Verlosser

Maar liefst twaalf minuten gingen op aan de nasleep van Henk bij de ouderenpartij 50PLUS, waar hij opstapte, omdat hij bij de Gaykrant had gesjoemeld met pensioenen. Daar was hij directeur/hoofdredacteur. Jinek maakte fout op fout door Krol te vragen naar zijn opinie over zijn opvolger, Norbert Klein, én of Krol terug zou komen als ‘de verlosser’. Een student journalistiek weet dat een oud-politicus nooit een partijgenoot zal afbranden en nooit een voorschot zal nemen op een functie, die mogelijkerwijs weer vacant wordt. Dat heet diplomatie en strategie, de wezenlijke mores van de politiek.

Jammer, van interviewen heeft Jinek nog steeds geen kaas gegeten en ook in dit nieuwe format, binnen een over de top space-decor, is Jinek niet meer dan een duur betaalde etalagepop, die de hele dag in de belangstelling wil staan. Het werken voor televisie als vrijbrief en alibi voor modeshows, parties en smeuiige verhalen op de Privépagina van De Telegraaf.

Bombarie

Henk Krol besteedde tien jaar geleden al aandacht in de Gaykrant aan de mogelijke affaires van de voormalig secretaris generaal van Justitie Joris Demmink met jonge mannen, het zou zelfs om minderjarigen gaan. Op dit moment loopt er weer een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijke verkrachting van Demmink van twee Turkse mannen, die een aanklacht tegen hem indienden. De zaak blijft stinken, dus Jinek kondigde Krol vóór de aftrap van de show al met veel bombarie aan: ‘Na tien jaar verbreekt hij het stilzwijgen over de zaak Demmink’.

In de laatste acht minuten van het programma vertelde Krol aan Jinek dat hij, zoals alle media, onderzoek had gedaan naar Demmink, tot aan Praag toe. Een toenmalig samenwerkingsverband tussen de Gaykrant en het kappersblad Panorama. Demmink ontboezemde in een gesprek met Krol dat hij pootje gelicht werd vanwege zijn seksuele geaardheid. Daar zouden ze bij Justitie niet zo blij mee zijn. Vlak vóór de publicatie van het interview liet Demmink aan Krol weten dat het gesprek tussen hen nooit had plaats gevonden en de topambtenaar hield vervolgens de publicatie tegen.

Suggestieve vragen

Jinek vuurde een batterij suggestieve vragen af op Krol, maar als een doorgewinterde mediaman liet hij zich niet verleiden, want ook de Gaykrant heeft nooit één enkel bewijs gevonden, ondanks de hardnekkige geruchtenstroom rond Demmink, die nu al tien jaar duurt. Het ‘verbreken van stilzwijgen over de zaak Demmink’ is dus niet meer dan een loze, opgeklopte kreet om de kijker ‘op het puntje van zijn stoel te krijgen.’ Volksverlakkerij van u thuis, want ook Henk Krol heeft niets nieuws te melden in deze slepende zaak.
Behalve dan dat de minister van Justitie Ivo Opstelten niet met Krol wil praten over de zaak Demmink, maar dat lijkt mij geen hard bewijs voor een even hardnekkig gerucht dat Demmink door Justitie wordt gespaard. Daar zijn andere, harde feiten voor nodig, die Jinek graag had gehoord uit de mond van Krol.

Netmanagers zorgen voor uw samengestelde pakketje per zender. Wat ik niet begrijp is wéér een talkshow, primetime notabene op Nederland 2, het meest makkelijke, goedkoopste en meest uitgewoonde tv-format. Een platform voor Jinek die door het geschreeuw vooraf weer aantoont, dat ook Een op Een niets toevoegt aan het huidige aanbod praatprogramma’s, waarin dezelfde BN-ers ronddraaien in een krakende, piepende carrousel.

Bovendien is het beter om niet te schermen met de term onderzoeksjournalistiek, als het om een herhaling van zetten gaat.

Bekijk hier de uitzending Eén op Eén.