Seattle wint Super Bowl

03-02-2014 19:47

Superbowl 48 was weer een prachtig evenement in de beste traditie van de NFL. Maandagochtend 00:30 uur stonden de twee beste teams uit de AFC en de NFC tegenover elkaar in het splinternieuwe MetLife Stadium in New Jersey. 82.000 fans in het stadion en wereldwijd ongeveer 150 miljoen mensen zagen hoe de Seattle Seahawks de Denver Broncos met 43-8 versloegen en de Vince Lombardi Trophy mee naar huis namen.

Spijkerharde verdediging

Het beroemde mantra ‘Defence wins championships’ gaat zeker op voor deze wedstrijd, waarin de beste verdediging van de league (Seattle) het opnam tegen de beste aanval in de league (Denver). De verdediging van Seattle heeft de aanval van Denver, en dan hebben we het voornamelijk over de legendarische spelverdeler Peyton Manning, de hele wedstrijd in de tang. Denver kon geen enkel moment een vuist maken tegen de spijkerharde verdediging van Seattle, wat zich al snel in kostbare fouten en interceptions voor Denver en een oplopende score voor de Seahawks vertaalde. De teams gingen met een score van 22-0 in het voordeel van Seattle de rust in.

Na een uiterst vermakelijke halftime show met Bruno Mars en de Red Hot Chili Peppers, die beter op dreef waren dan de Broncos, werd de wedstrijd door Seattle bezegeld. De kickoff werd door Seattle over de gehele lengte van het veld teruggelopen, wat de score op 29-0 bracht. Game over dus.

Dat de Broncos hun gezicht nog weten te redden door de akelige 0 van het scorebord te halen en dat Seattle nog twee maal weet te scoren, doet eigenlijk niet meer ter zake.

Nieuw tijdperk

Medeoprichter van Microsoft en eigenaar van de Seahawks, Paul Allen, neemt de Lombardi Trophy in ontvangst en kondigt daarmee een nieuw tijdperk aan voor de stad Seattle, de staat Washington en de hele North-Westcoast regio. Met deze titel stappen zij eindelijk uit de schaduw van de grote franchises. Het succes van de Seahawks is ook een beetje te danken aan het succes van de nieuwe software economie.

Een succesverhaal dat niet misstaat in het totaalplaatje van de NFL. De League blijft maar groeien, economische crises of niet, de rijkste sportbond ter wereld heeft zijn zaakjes strak op orde. Zo verbaasde het ook niemand dat de keuze voor New York/ New Jersey voor de Super Bowl een eclatant succes is geworden. En wat een beelden leverde de Big Apple op vanuit de Goodyear Zeppelin!

Dat de NFL het voor het eerst in vijfentwintig jaar weer aandurfde om de Bowl in het koude noorden van het land te spelen, in plaats zoals gebruikelijk in het zuiden of in een dome, laat zien hoe groot hun zelfvertrouwen is. Al met al weer een prachtige dag in de Amerikaanse sportgeschiedenis.