Leven

18+ geen probleem voor studentenverenigingen

04-02-2014 09:00

1 januari 2014: het was me wat. De leeftijdsgrens voor alcohol werd naar 18 opgeschroefd. Maar hoe zit dat met studentenverenigingen? Zat 17-jarigen die zich aansluiten en als sjaars geen druppel mogen drinken. Volgens Anne Kamp, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is het geen probleem.

Er zijn niet veel 17-jarige studenten lid bij een studentenvereniging; het gaat vooral om een handjevol nieuwe leden, die kort na het starten van hun studie achttien worden. Studentenverenigingen gaan goed om met de leeftijdsverhoging, dat zegt de LKvV. Alle 48 studentengezelligheidsverenigingen hebben hun beleid op de nieuwe leeftijdsgrens aangepast. De LKvV heeft een advies geschreven voor haar 48 lidverenigingen hoe om te gaan met minderjarigen op de sociëteit.

Het advies van de LKvV speelt vooral in op de grote sociale controle binnen de vereniging, die passend is bij de hechte verenigingsstructuur. Er worden overeenkomsten met minderjarigen afgesloten, waarin gevolgen voor de vereniging, de minderjarige zelf en de opgelegde sancties bij het overtreden van de regels naar voren worden gebracht.

Enkele verenigingen hebben –gedwongen door de nieuwe strikte wetgeving- ervoor gekozen om voortaan de deuren te sluiten voor studenten onder de achttien jaar. Het Delftsch Studenten Corps deed dit niet: “wij bieden onze 1800 leden een groot aanbod van sport, cultuur en vrienden. Het draait bij ons om de ontwikkeling en ontplooiing van studenten en dit willen wij aan alle studenten kunnen aanbieden, ook aan 17 jarigen”, aldus Allard de Stoppelaar, President van het Delftsch Studenten Corps. In maart 2015 wordt het nieuwe alcoholbeleid geëvalueerd onder alle 48 aangesloten verenigingen.