Being The Dude: het grote The Big Lebowski artikel

16-02-2014 12:10

The Dude uit The Big Lebowksi heeft niet alleen een Jezus-achtig uiterlijk, maar ook dito volgelingen. Massaal komen ze opdraven bij een Dude Fest in New York. Ook aanwezig: The Dude, His Dudeness en El Duderino himself: Jeff ‘That rug really tied the room together’ Bridges, die tevens een acid-flashback deelt met ThePostOnline en die bovendien niet uitsluit dat er nog een vervolg komt op dit meesterwerk.

The Big Lebowski wordt vanavond 20:00 uitgezonden op Fox.

The Dude Abides, zo blijkt maar weer eens in de Hammerstein Ballroom in hartje Manhattan, wanneer twee als bowlingkegels verklede mannen (tja) op het podium aan de zaal vragen wie van de aanwezigen zich nou eigenlijk speciaal voor dit Dude Fest heeft verkleed. Plotseling ontstaat er een jolig tsunamietje in het publiek en blijkt dat zeventig procent in vol Lebowski-gear is aangetreden.

Pyjamabroeken, badjassen en plastic waterschoenen

Natuurlijk, het wemelt van de pyjama-broeken, badjassen en plastic waterschoenen (de outfit van The Dude), maar een heel leger heeft zich via een gele zonnebril en legerhesje ook fanatiek gemodelleerd naar The Dude’s beste vriend (en tevens bekeerd Jood en Vietnam-veteraan) Walter Sobchack, die in de film zo voortreffelijk wordt vertolkt door John Goodman. The Big Lebowski lijkt ook geen raciale grenzen te kennen. Zo spotten we een negerversie van The Dude (met rasta-kabels in plaats van die grijs-blonde hippie-lokken) en doet Walter het tevens als Latino in New York verrassend goed.

thebiglebowski2

De ganse middag hebben deze Dude Fest-adepten 34th Street zo’n beetje gestremd, omdat ze in drie amechtige rijen (een VIP-rij, een ‘jeuh-ik-heb-een-kaartje’-rij en een media-rij, bestaande uit een roedel ongewassen paparazzi) om het blok slingeren. Geinig, zo is The Big Lebowski, die zestien jaar terug toch met gemengd artistiek en commercieel succes uitkwam, alsnog een blockbuster.

The Big Lebowski-quiz

Echter, de rijen versmelten acuut tot een joelende kluwen, als The Dude, His Dudeness en El Duderino himself zich meldt per bronstige Lincoln Aviator, die hij overigens doodleuk op de tweede rijbaan stilzet. Als een held monstert Jeff Bridges, die thans ook de looks heeft van een 65-jarige Jezus, vervolgens van zijn SUV af. Speciaal voor hem is bij wijze van rode loper precies dat ene tapijt uitgerold, dat zo’n cruciaal motief vormt in de film. Althans, in het door uitbundig LSD-gebruik geteisterde brein van The Dude. ‘That rug really tied the room together’. Maar ach, dat wist u al. We zijn entre nous. Of niet? Laten we eerst ‘ns kijken of u zichzelf als Lebowski-connaiseur kan kwalificeren. En dat checken we via een mini-quizje. Here we go.

We beginnen gemakkelijk:

1. Wat is het favoriete drankje van The Dude?

a) Red Bull

b) Pink Lady

c) White Russian

d) Blue Curacao

Deze lijkt al wat lastiger, hoewel…

2. The Dude was ooit roadie. Bij welke band?

a) The Eagles

b) Metallica

c) Autobahn

d) Creedence Clearwater Revival

3. In welk jaar speelt The Big Lebowski zich af?

a) 1969

b) 1998

c) 1990

d) 2005

4. The Dude maakte ooit deel uit van een militante linkse actiegroep. Welke?

a) The Toronto Two

b) The Seattle Seven

c) The Philadelphia Four

d) The Los Angeles Eleven

Goed, nog eentje dan…

5. Welke uitspraak in de film komt op het conto van Walter?

a) ‘You mark that frame an 8, and you’re entering a world of pain.

b) ‘Shut the fuck up, Donny.’

c) ‘Pacifism is not something to hide behind.

d) Ze zijn allemaal van Walter.

Klaar? Nemen we de antwoorden even door:

De White Russian is uiteraard het favoriete drankje (‘Refill? Does the Pope shit in the woods?) van de The Dude. Gedurende de film drinkt hij er trouwens negen.

Vraag 2

Inderdaad, The Dude háát The Eagles (‘I hate the fucking Eagles, man’) dus bij hen was hij zeker geen roadie. En nee, ook niet bij Creedence – waar hij wel verklaard fan van is – of Autobahn, dat immers bestond uit die Duitse nihilisten slash kidnappers. De ene nihilist: ‘Ve vant ze money, Lebowski’.  De andere nihilist: ‘Ja, uzzervize ve kill ze girl’.

biglebowski1

Nog maar een lollig kroegquiz-feitje: Flea, de bassist van de Red Hot Chili Peppers speelde één van de Autobahn-leden. De juiste optie is derhalve b. Metallica. ‘A bunch of Assholes’, aldus The Dude.

Vraag 3 & 4

De enorme mobiele telefoon, die The Dude meetorst (en nooit opneemt) is uiteraard een weggever: inderdaad, 1990. Verder is The Dude ook lid geweest (vraag 4) van The Seattle Seven. ‘That was me… and six other guys’.

Vraag 5

De (anti)held van The Big Lebowski mag dan Jeff Bridges als The Dude zijn, de leukste oneliners in de film mocht John Goodman als Walter Sobchack afleveren, getuige het correcte antwoord d. op vraag 5.

‘Shut the fuck up, Donny!’

Het zinnetje ‘Shut the fuck up, Donny!’ moet Goodman nu, evenals Bridges en de complete cast live aanwezig in het theater, zelfs om de haverklap van het dwingerige Dude Fest-publiek roepen. De sfeer is tamelijk sektarisch en iedereen blijkt elkaar de loef af te willen steken in Dude-devotie. Het lijkt Dave uit Queens, die voor 100 procent door een Dude-wasstraat is geknald, volkomen te ontgaan. “Dertig jaar lang heb ik The Grateful Dead achterna gereisd en die relaxte sfeer van hun concerten, kom ik nu op de Dude Fests tegen.”

De menselijke bowlingkegels blijken backstage Scott Shuffitt en Will Russell te heten, de argeloze bedenkers van het Dude Fest, dat ooit – zo bezweren ze – als een gebbetje begon. Scott: “We hadden in onze woonplaats, Louisville, Kentucky, als antwoord op een heel saaie Tattoo-beurs een Dude Fest georganiseerd in echt een krot van een bowlingbaan.” Will: “We dachten, er komt niemand.” Scott: “Werden het er opeens zo’n 200!” Will: “En heel weird, de meesten bleken verkleed ook nog, tsss…” Scott: “En een jaar later werden we in een adem genoemd met festivals als Lollapalooza, Burning Man en Ozzfest. Nou, ja…”

Goedbedoelde Amerikaanse agressie

In hun kleedkamers lijken de acteurs vooral bij te moeten komen van de goedbedoelde agressie (iets waar Amerikanen in uitblinken) in de afgeladen zaal, die elke nano-seconde van stilte gebruikt om favoriete quotes richting stage te blazen. “Shit, het leek wel een Teaparty-bijeenkomst. Wow, wat ‘n blind fanatisme”, verzucht John Goodman, die met een linnen zakdoek het zweet van z’n voorhoofd wist. “En ze noemden me ook nog voortdurend Walter, ha!”

thebiglebowski4

Bij wijze van grapje vragen we of Goodman genegen is tot meespelen in een eventuele Big Lebowski II (wat eigenlijk – geef toe – klinkt als Turks Fruit II). “Hey, gozer”, roept hij verrassend uit. “Ik ben voor alles in. Ik vermoed dat Walter dan inmiddels in het Vreemdelingenlegioen zit, maar daar weer ruzie krijgt omdat ze de sabbat niet in ere houden.”

Zelfs Jeff Bridges ziet het wel zitten (‘Als het script goed is, why not?’), maar wil toch liever over zijn nieuwe cd praten.

Het verkreukelde, kinderlijke gezicht van Steve Buscemi

John Turturro was in 1998 netto maar een paar uur op de set om zijn personage Jesus, de regionale bowlingkampioen met pederastische aandrang, neer te zetten maar liet desondanks een onsterfelijke indruk achter. Met name de scènes waarin hij zijn bowlingballen opwrijft en er gretig aan likt, blijven episch. “Tijdens de repetities deed ik dat puur voor de grap. De Coen-broers (de regisseurs van The Big Lebowski, red.) vonden dat zo walgelijk, verontrustend en ziek, dat ze het er maar ingelaten hebben, haha.”

Hoe zijn rol er in een eventuele opvolger er uit zal zijn, weet hij ook al. “Dan is Jesus chauffeur van een schoolbus.”

Steve Buscemi, die met zijn verkreukelde, maar toch kinderlijke gezicht steeds meer begint te lijken op dat witte ventje in De Schreeuw van Edward Munch, kijkt terug op zijn favoriete scène, waar hij niet, maar toch ook weer wel in zat. Hij licht smalend toe: “Wanneer Walter, als ik dood ben, mijn as uitstrooit boven op die klif bij de oceaan en zich dan opeens verliest in een misplaatste Vietnam-rede, terwijl de as in zijn gezicht waait. Dat blijft hilarisch.”

‘Joh, het is alleen maar te gek’

Ondertussen is de blu-ray-screening gestart. Totaal onverstaanbaar, want de meute voorziet de film van integrale uit duizenden kelen geschreeuwde na-synchronisatie. “Hey, that is me”, gilt een gezette man, naar een van de bowlingscènes. Hij blijkt, tettert hij tegen ThePostOnline, als edelfigurant in Jesus’ team gezeten te hebben. “Sindsdien blijf ik op elk Dude Fest handtekeningen zetten.”

De echte held van The Big Lebowski, Dude Mister Bridges, vindt de avond inmiddels wel fraai geweest. “Als ik nog langer blijf krijg ik weer tientallen White Russians aangeboden”, gnuift Jeff, die het PR-technisch belachelijk druk heeft. Binnen de komende 36 uur wordt hij verwacht bij Jay Leno’s Tonight Show, Piers Morgan op CNN, The Today Show, Live! With Regis and Kelly, The Colbert Report en doet hij – voor z’n cd – meet and greets bij Barnes & Noble op Fifth Avenue. Gelegenheden waar Bridges ongetwijfeld weer versmolten zal worden met zijn beroemdste personage ooit. Het deert hem niet. “Joh, het is alleen maar te gek. Toen de film uitkwam was het bepaald geen hit. En kijk ‘ns wat er sindsdien is gebeurd. Fantastisch! En wellicht lijk ik zelf nu ook wel een beetje op The Dude. Huh? Of ik ook heb geblowd? [Bridges gromt geamuseerd] Sure… Maar niet zoveel als The Dude, hoor.”