Koranconclusies: over de onderdanigheid van de vrouw

17-02-2014 16:07

Islamitische mannen houden hun vrouwen thuis om voor de kinderen te zorgen en te koken. En als de couscous niet smaakt zoals zijn moeder hem maakte, worden ze geslagen. Met de vuist. Op z’n minst. De vrouw is onderdanig aan het mannelijk geslacht in de islam. Dat is het beeld dat vaak heerst bij ons allochtoon liefhebbende blanke Nederlanders. Tijd om uit te zoeken wat de Koran nou precies zegt over de positie van de vrouw. 

Omdat de authenticiteit van de hadith nooit is vastgesteld, is besloten deze niet te citeren. Voor de verwezen onderstaande passages is de Nederlandse vertaling van Fred Leemhuis geraadpleegd.

De mannen zijn zaakwaarnemers voor de vrouwen, omdat God de een boven de ander heeft bevoorrecht en omdat zij van hun bezittingen uitgegeven hebben. De deugdzame vrouwen zijn dus onderdanig en zij waken over wat verborgen is, omdat god erover waakt. Maar zij van wie jullie ongezeglijkheid vrezen, vermaant haar, laat haar alleen in de rustplaatsen en slaat haar. Als zij jullie dan gehoorzamen, moeten jullie niet proberen haar nog iets aan te doen. God is verheven en groot.”

(Koran 4:34)

(Opmerking: over de keuze van de Nederlandse vertaling van het woord ‘zaakwaarnemers’ bestaat veel onenigheid. We gaan echter uit van Leemhuis’ vertaling)

Iemand met verstand van zaken

Allah plaatste de man boven de vrouw? Een deugdzame vrouw is onderdanig? Een man mag zijn vrouw slaan op het moment dit niet zo is? Oh. Pagina’s eruit scheuren in de stijlvan de heer Wilders. Maar eerst iemand aan het woord te laten met verstand van zaken. Ibrahim Duva, imam van de Sultan Ahmet moskee in Delft: “Je kan dit vers niet juist interpreteren zonder de rest van de Koran te kennen. Allah heeft man en vrouw gelijk geschapen. Voor de tijd van onze profeet was de vrouw ondergeschikt aan de man. Vrouwen werden behandeld als slaven. Wat bedoeld wordt met de eerste zin is dat het de taak is van de man – die destijds fysiek en economisch de sterkste was – om de vrouw te beschermen.”

Over het ‘slaat haar’-gedeelte: “Mohammed heeft gezegd dat het onmenselijk is om je vrouw te slaan en vervolgens met haar het bed te delen. Als een vrouw zich niet gedraagt zoals de islam haar voorschrijft, is de eerste maatregel een waarschuwing. Vervolgens moeten man en vrouw gescheiden slapen. Je vrouw slaan is een laatste uitweg om het gezin bij elkaar te houden.”

Paradijs


De grootste zonde is volgens veel moslims het denken net zo groot te zijn als Allah. Het ontkennen van het hiernamaals komt neer op het ontkennen van Allahs bestaan. En laat Allah nou juist diegene zijn die op de Dag des Oordeels beslist. Uit de Koran blijkt dat hij hier geen onderscheid tussen mannen en vrouwen maakt: vrouwen en mannen hebben evenveel kans op het Paradijs, iets dat beschouwd zou kunnen worden als teken van Allah van absolute gelijkheid.

“De mannen en vrouwen die zich [aan God] hebben overgegeven, de gelovige mannen en vrouwen, de onderdanige mannen en vrouwen, de geduldig volhardende mannen en vrouwen, de deemoedige mannen en vrouwen, de mannen en vrouwen die aalmoezen geven, de mannen en vrouwen die vasten, de mannen en vrouwen die hun schaamstreek kuis bewaren, de mannen en vrouwen die God veel gedenken, voor hen heeft God vergeving en een geweldig loon klaargemaakt.”

(Koran 33:35)

Rumor has it dat islamitische mannen in het Paradijs 72 maagden krijgen. ‘Hoor al ayn’ is het begrip in vers 44:55 van de Koran waar dit uit geïnterpreteerd wordt. Fred Leemhuis vertaalde het naar ‘gezellinnen met sprekende grote ogen’, anderen menen dat het woord geslachtloos is. Mijn voorkeur gaat uit naar de mensen die ‘hoor al ayn’ vertalen als ‘druiven’. Het getal 72 komt echter niet voor in de Koran. Dit is dan weer een interpretatie uit de Hadith. Maar goed, punt is: als de mannen (72) maagden zouden krijgen in het Paradijs, wat krijgen de vrouwen dan? Daar zegt de Koran zelf niets expliciet over, maar de Hadith geeft ons de volgende wijsheid: “De vrouwen zullen iets krijgen waar het hart nog niet naar heeft verlangd, het oor nog niet heeft gehoord en de ogen nog niet hebben gezien.”

Zorgplicht


Een belangrijk punt dat de Koran meerdere malen aanhaalt, is dat de man een zorgplicht tegenover zijn vrouw heeft en dat zij financieel gelijke rechten hebben. Opvallend is dat de man de verantwoordelijk heeft om zijn vrouw en gezin te financieel te onderhouden. Dit wordt meerdere malen herhaald in de Koran. Het geld dat de vrouw echter zelf verdient – zij heeft recht op werk en haar eigen inkomen – is exclusief voor haarzelf. Tenzij zij ervoor kiest om het te delen met haar man, heeft hij hier niet het recht op zoals zij dat heeft op zijn inkomen. (Een befaamde internetgrap is dat dit de reden zou zijn waarom westerse vrouwen zich op latere leeftijd bekeren tot de islam).
Iets dat in het westen niet meer voorkomt, maar wat met de Koran als leidraad wel bepalend is voor de positie van de vrouw: het recht van de man tot polygamie.

“Als jullie vrezen ten aanzien van de wezen niet juist te handelen, trouwt dan met zoveel vrouwen als jullie goeddunkt, twee, drie of vier.”

(Koran 4:3)

Ondanks dat er duidelijk wordt aangegeven dat een man alleen met meerdere (maximaal vier dus) vrouwen mag trouwen als hij zijn eerste vrouw(en) rechtvaardig kan behandelen, is het vreemd dat een man meerdere partners mag hebben, maar een vrouw niet. Het feministische antwoord hierop is simpel: de islam introduceerde polygamie niet, het reguleerde het alleen in een tijd waarin de vrouw sowieso onderdanig en minderwaardig was aan de man. Polygamie is geen Koranwijsheid, maar een universeel verschijnsel.

Hoofddoeken en dat soort zaken zijn we niet vergeten. Morgen meer. 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Moslimdochters, de website van de auteur.