De zeven muzikale lagen van Dotan

18-02-2014 19:08

Zeegeluiden van over de hele wereld, uptempo nummers en rauw, akoestisch gitaarspel: het zijn allemaal elementen die domineren in het nieuwe album ‘7 Layers’ van de Nederlandse singer-songwriter Dotan.

De in 1986 in Jeruzalem geboren Dotan groeit op in Amsterdam. Wanneer hij in 2011 een mail stuuert naar de producers van onder ander James Morrison en Paul McCartney en door Giel Beelen als ‘grote belofte van 2011’ getipt wordt, breekt hij door. Hij treedt onder andere op in het voorprogramma van Gavid DeGraw en Sinead O’Connor. In mei 2011 volgt al meteen zijn eerste album, Dream Parade. Hoewel dit ogenschijnlijk een droom is die uitkomt, vloeide de lol in muziek maken net zo snel weg als zijn succes is opgekomen. Gelukkig is het inmiddels weer tijd voor een nieuw album.

Meteen raak

Het eerste nummer, Let the River In (gevolgd door de zin: ‘as the blood beneath my skin’), doet meteen de gehele sfeer van het album eer aan. De stem van Dotan echoët als een spookachtig sprookjesfiguur door zijn gitaarspel heen, wat een bijzonder effect veroorzaakt. De betekenis van het nummer wordt duidelijk wanneer je je als luisteraar bewust bent van de oorsprong van de titel van het album. De zeven lagen die in elk nummer terugkomen, slaan op de zeven lagen die de menselijke huid telt. Eenmaal door al die lagen heen geworsteld, ligt de menselijke ziel open en bloot voor je. Toen Dotan hier na het kijken van een documentaire kennis van had genomen, lag de titel voor zijn nieuwe album voor de hand. Zo gezegd, zo gedaan.

Veel van de nummers op 7 Layers beginnen rustig. Simpel getokkel op een akoestische gitaar, gevolgd door de kenmerkende, hese stem. Door die zeven lagen huid heen werken, vergt natuurlijk nogal de nodige zorgvuldigheid. Met diezelfde precisie lijkt Dotan zijn woorden te kiezen, waardoor ze bijna elke keer raak zijn. Bovendien komt zijn zang nog beter tot zijn recht door de combinatie van zijn gevoelige gitaarspel. Hij neemt je mee op zijn ontdekkingsreis door zichzelf, wat vooral meeslepend is in het titelnummer 7 Layers. De woorden ‘I was a stranger in my own skin’ vatten de kern van het nummer helder samen.

Opmerkelijke prestatie

Het album is zijn eerste eigen productie, wat zonder meer een opmerkelijke prestatie te noemen is. In 2012 heeft hij, nadat hij het plezier in muziek maken enigszins verloren heeft, bij diverse mensen huiskamerconcerten gegeven. Daarbij hield hij zelf de leiding over zijn muzikale producties. De reacties van deze mensen, gepaard met de daaropvolgende reizen naar de meest uiteenlopende plaatsen in de wereld, heeft hij gebundeld in een dozijn liedjes die zijn eigen kern blootleggen.

Voor de nieuwsgierigen onder ons: de singer-songwriter zal zijn comeback op meerdere plaatsen in Nederland vieren. Hij treedt zaterdag 1 maart op in het oosten van het land: in de Metropool in Hengelo. De dag erna vervolgt hij zijn weg naar Utrecht, waar hij optreedt in de Tivoli. Donderdag 6 maart zal het hoge noorden van zijn muzikale kunsten mogen genieten in de Oosterpoort in Groningen. Op donderdag 13 maart is hij in het zuiden te vinden, in de Effenaar in Eindhoven. Ten slotte is hij nog te aanschouwen in het Paard van Troje in Den Haag op zaterdag 15 maart. Hij sluit zijn landelijke tour af in De Duif in Amsterdam.