De Koran heeft niets met de islam te maken

25-02-2014 15:32

Salam Aleikum, medeleden van het vrije woord. Laten we het eens hebben over het mohammedanisme. Want daar kunnen we het, net als zwarte Pieten en Utopia, niet vaak genoeg over hebben. Of eigenlijk niet over de islam zelf, maar meer over dat ene zinnetje dat keer op keer wordt gepreveld wanneer het over dit onderwerp gaat. “Ja maar, dat heeft niets met de islam te maken.” Is er na “Ja maar, hullie doen het ook.” een zwakker tegenargument te bedenken? Is er een grotere dooddoener te verzinnen dan dat? Nou?

Religieuze dingetjes

Aangezien religieuze dingetjes nogal gevoelig liggen is het wellicht interessant om Islam eens te verwisselen met iets dat minder emoties oproept bij  de mensen. Neem bijvoorbeeld iets onschuldigs als betaald voetbal. Elk nadenkend mens snapt dat het hier gaat om een stompzinnig spelletje dat zelfs met liters alcohol in het lijf amper het kijken waard is. Stel je eens een wereld voor waarin mensen om zoiets futiels elkaar de hersens in zouden slaan. Het idee alleen al.

Afijn, wanneer heeft iets niets met voetbal te maken? Rationalistische regeltjesneukers zullen zeggen dat zelfs de bal niks met voetbal te maken heeft wanneer deze buiten de lijnen ligt. Dit zijn het soort mensen dat rustig een nieuwe IKEA boekenkast demonteert bij twee overgebleven schroefjes. Van dat volk dat denkt dat zoiets gevoelsmatigs als avondje NAC, te vatten is in een programmaboekje. Alsof het niet de mensen zijn die de club maken.

Jodenland

Voor Super Ultra Fanatic hooligans heeft voetbal daarentegen weer werkelijk met alles te maken. Dit zijn supporters die er niet voor terugdeinzen om schoolreisjes van de kinderen naar Jodenland op religieuze gronden te verbieden. Van dat tuig dat mensen haat puur en alleen omdat ze geboren zijn in een stad met ander licht. Alsof mensen het niet verdienen om gehaat te worden op persoonlijke individualiteiten.

Verstandige mensen zullen vaststellen dat de grens tussen dingen die wel en niet met betaald voetbal te maken hebben vaag is. Het is daarom ook verstandig om de eigen wensen niet te verwarren met de waarheid. Je kan best willen dat bijvoorbeeld hooligans geen onderdeel zijn van je club. Als ze zich houden aan de kledingsvoorschriften, ze wekelijks in je tempel komen, ze de psalmen beter kennen en met meer enthousiasme zingen dan de gemiddelde supporter, dan zijn ze in ieder geval een dingetje. Een dingetje dat besproken dient te worden in het belang van de club.

Tokkies uit achterstandswijken

Wat ook vaak wordt beweerd is dat het hier niet gaat om clubcultuur, maar om de gewoontes van een paar tokkies uit achterstandswijken. Iets dat overigens nooit wordt gezegd over eigenaren van skyboxen. Terwijl dat nu juist een groep is die openlijk toegeeft voor andere zaken naar het stadion te komen. Nee, de groep die de symbolen van de club op het lijf heeft getatoeëerd negeren we. De mensen die luidkeels duidelijk maken te handelen in de naam en eer van de club horen er niet bij.
Vaak wordt er ook gewezen naar het overgrote gedeelte van de fans dat wel normaal kan doen. Maar is het feit dat de meerderheid zich gedraagt een  bewijs dat de minderheid niet bij de cultuur van de club hoort? Laten we bovendien niet vergeten dat de minderheid alleen kan bestaan dankzij gedoogsteun van de meerderheid. Niet meer dan eens wordt de fanatieke minderheid zelfs stilzwijgend bewonderd. Uit een misplaatst soort clubliefde. Uit een gevoel van ons tegen de rest.

Hetzelfde geldt voor de islamitische geloof. Wat wel en past bij de islam is niet vastomlijnd. Wat wel weten is dat meisjesbesnijdenis niet wordt uitgevoerd in naam van de Indonesische levensstijl. Dat fatwas niet zijn gebaseerd op civiel recht. Dat het niet de bedouinische cultuur  is die vrouwen het autorijden verbiedt. En dat de burka geen traditioneel Afghaans kledingstuk is. Ja maar, dat heeft niets met de islam te maken! Yeah well, that’s like your opinion man.