Schijn bedriegt op The Great Scam van Admiral Freebee

12-03-2014 15:58

De hoes, de naam Admiral Freebee, de grote baard met de evengrote lach, alles lijkt erop te wijzen dat deze plaat die in de brievenbus lag helemaal niks is. Een tweederangs broddelwerkje zonder echt veel verkooppotentie. Maar Admiral Freebee bewijst dat ook een cd niet beoordeeld kan worden op de cover. De muziek van Admiral Freebee is wel degelijk leuk en verkoopbaar.

The Great Scam is het vijfde album van Admiral Freebee, die in 1975 als de Belgische Tom van Laere werd geboren. In Nederland haalde zijn vorige album voor het eerst de Album Top 100, maar na een week op positie 95 te hebben gestaan, verdween The honey & the knife weer uit zicht. Toch is hij niet helemaal onopgemerkt gebleven, in 2006 stond hij op Pinkpop en in 2005 en 2004 stond hij op het Belgische Rock Werchter. Zijn naam dankt hij aan een personage uit Jack Kerouac’s boek On The Road.

De Stones in een countryjasje

De stem van Admiral Freebee is oud, niet zozeer omdat hij klinkt alsof hij al minstens honderd jaar zingt, maar de sound is oud. Ergens doet zijn stem zelfs een beetje denken aan The Rolling Stones’ Mick Jagger, maar omdat hij muziek zo verschilt van het werk van The Stones kost het een paar nummers om te bedenken waar Admiral Freebee nou eigenlijk aan doet denken. Hij maakt geen oude rock, zijn geluid is meer een combinatie van folk, country met een vleugje blues. Akoestische gitaartjes, piano’s, rustige drums en de stem van Admiral Freebee.

Het kabbelende en rustige zorgt niet voor hitjes, geen nummers die uren blijven hangen. Geen nummers die je nog weken meezingt of op de radio zal horen. Nee, dit is muziek om eens rustig naar te luisteren. In een cabriolet op weg naar het strand, tijdens een lange treinreis of gewoon thuis of tijdens een picknick in het park. The Great Scam brengt je in een goede stemming die de zon alleen nog maar kan versterken.

Schijn bedriegt dus echt, zeker in het geval van Admiral Freebee met The Great Scam. Geen suffe of amateuristische troep, gewoon fijne zomerse muziek die nog best wel van kwaliteit is ook. Dat ook cd’s niet op de cover moeten worden beoordeeld, bewijst The Great Scam wel degelijk.