Recensie

De succesvolle verkiezingsretoriek van Geert Wilders

19-03-2014 10:31

Meer bomen en groen op straat, dat is de remedie tegen Marokkaans tuig. Het liefst gelardeerd met een frisse, verse strontlucht, want dan ontmoedig je ze voorgoed om de buurten in Den Haag te terroriseren. Haal de natuur in je stad en ze worden vanzelf minder agressief. 

‘Zolang een simpele geest als Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren door de NOS wordt gezien als een serieuze gesprekspartner in een debat over veiligheid hoeft u voor mij vandaag de deur niet uit’

 

Ik begrijp het heel goed, waarom u niet gaat stemmen vandaag. Zolang een simpele geest als Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren door de NOS wordt gezien als een serieuze gesprekspartner in een debat over veiligheid, hoeft u voor mij vandaag de deur niet uit. Televisie als middel ter ontmoediging, dat was het dinsdagavond.

Interessant en betreurenswaardig

Nog los van de inhoud is het schouwspel voor de camera’s het meest interessant en betreurenswaardig tegelijk. De poppetjes, de mannetjes, hun pakken. De verongelijkte gezichtjes, de sexloze monologen interieur. Maar ook de genoegzaamheid van de interviewers. Geen ballen, niet doorvragen. Lijstjes afwerken, want zelf ook te weinig spirit en kennis van zaken om u thuis écht te stimuleren.

Als ik het goed heb begrepen gaat mijn moeder van 93 louter betere tijden tegemoet. Er wordt meer koffie geschonken, een boodschapje gedaan en er gaat een extra dweil door de keuken. Jammer genoeg is ze niet gehandicapt, want dan kwam er nog iemand langs namens de VVD of PVDA. Hét royale gebaar van de regeringspartijen, terwijl de rest van de gezondheidszorg wordt wegbezuinigd. Logisch, in het dorp en in de stad snapt niemand er meer iets van. “Er heerst chaos in het hoofd van oma”.

 

‘Hypocrisie, terwijl je niks te bieden hebt. Nooit en te nimmer de harde feiten durven noemen, maar altijd pamperen en misleiden’

 

Dus hou op met hoopvolle slogans en volksverlakkerij in spotjes, die de misleiding van de avond compleet moeten maken:

‘De mens in de zorg centraal stellen.’

‘U wilt toch ook dat uw opgroeiende dochter veilig thuis kan komen?’

‘Dat de daders gepakt worden en dat je van je droom je werk kunt maken?’

‘Wonen voor iedereen betaalbaar, allemaal een baan, uw keus is belangrijker dan ooit.’

Woede van Wilders

Ik snap de woede van Wilders wel. Het zal vandaag de hele dag weer gaan over hoe hij het debat verstoorde, maar nog los van hoe hij zich uit, zijn kritiek op zijn collega’s is terecht. Hypocrisie, terwijl je niks te bieden hebt, dat was de voorstelling van dinsdagavond. Nooit en te nimmer de harde feiten durven noemen, maar altijd pamperen, misleiden. Een rookgordijn optrekken en een hard bezuinigingsbeleid, dat wellicht nodig is, iedere minuut voor de camera bagatalliseren.

Volgens Wilders heeft iedereen in Den Haag boter op zijn hoofd en doet hij amper mee aan de lokale verkiezingen, omdat hij de ‘rotzooi van anderen’ niet wil opruimen.’
‘Minder PVDA-ers en minder Marokkanen’ zouden de grote steden goed doen volgens de PVV-leider.

Propagandamachine

De bekende verkiezingsretoriek van Wilders. Zuigen, prikken, shockeren en met altijd het gewenste resultaat. Citaten in alle media, discussies op de radio en tv over zijn gedrag, dus ultieme free publicity voor zijn partij.

Wilders weet als geen ander hoe hij zijn propagandamachine zelf moet besturen, daar heeft hij geen hulp of dure adviseurs bij nodig. En bij iedere talkshow staat hij nummer één op het verlanglijstje.

Afstand tussen lokaal en landelijk

Een debat over de gemeenteraadsverkiezingen? Drie schakelingen naar Den Haag, Rotterdam en Arnhem. Per stad een debatje en dan een terugkoppeling naar de Haagse fractievoorzitters die vervolgens bekvechten over de thema’s werk, veiligheid en gezondheidszorg.

Kan de afstand tussen lokaal en landelijk beter gesymboliseerd en gevisualiseerd worden? Waarom geen directe interactie tussen de lokale wethouders en hun partijgenoten van het pluche? Waarom moet daar een presentator tussen zitten die samenvat en het debat steeds weer opnieuw uitvindt.

Het verwijt aan het adres van Wilders was groot in het debat. Wél een grote mond over de gezondheidszorg, maar nauwelijks mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Alleen in Almere en Den Haag.

Betrouwbare variant van Maurice de Hond

Ik denk dat Wilders bewust voor die rol kiest. Als lachende derde wil hij wellicht op afstand toekijken hoe de PVDA vanavond wordt gefileerd door de kiezers die de partij de rug toekeren. Gestraft voor het samenwerken met de VVD.

Hoe hoog we die schade moeten inschatten in Den Haag blijft vooralsnog mistig volgens onderzoeker Maurice de Hond in DWDD. De redactie van het programma zou er goed aan doen om snel op zoek te gaan naar een betrouwbare variant van De Hond. Hopelijk krijgen we dan wél een zuiverder beeld vooraf bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Foto: BN’ers, waarvan u sommige zelfs zult herkennen, eten gebakken eieren met de burgemeester van Amsterdam zodat u alsnog gaat stemmen woensdag. Ofzoiets.