Leven

‘TV-dominee-organisatie Hour of Power niet zuiver op de graat’

14-04-2014 16:54

De organisatie die in Nederland de ‘Hour of Power‘ (een Nederlandse televisie-uitzending naar het voorbeeld van Amerikaanse tv-dominees) uitzendt, zou niet correct omgaan met financiĆ«le giften die fiscaal aftrekbaar zijn. Dat melden ex-werknemers aan De Stentor wat dan weer wordt gemeld in Trouw. Een bestuurslid van de Nederlandse Hour of Power-tak zou zijn eigen firma’s laten inhuren. Ook zou er sprake zijn van een ‘schrikbewind’.

De Nederlandse uitzendingen van Hour of Power worden geproduceerd door voormalig EO-icoon Jan van den Bosch. Maar reizen met kijkers worden georganiseerd door reisorganisatie Beter Uit, ook een bedrijf van Van den Bosch.

Bovendien claimen ex-werknemers dat geld voor de hulporganisatie Hart Voor Kinderen terecht is gekomen bij de bestuurders van Hour of Power.

Lijdenstijd

Het bestuur van Hour of Power wijst de kritiek van de hand en meent dat rancuneuze ex-werknemers ‘de boel aan het oppoken zijn’. Volgens een Hour of Power-bestuurslid is dit ‘allemaal heel vervelend. Zeker in deze lijdenstijd.’

Christenen herdenken in deze tijd de kruisiging en wederopstanding van Jezus met Goede Vrijdag (vrijdag aanstaande) en Pasen (zondag en maandag aanstaande).

TV-dominees

De merknaam ‘Hour of Power’ is niet bepaald de allerbeste merknaam die er is. Zoals veel Amerikaanse televisiedominees werd ook de bekende Hour of Power-voorganger Robert Schuller verweten te hebben gefraudeerd. Schuller zou maarliefst 10 miljoen dollar hebben ‘geleend’ voor aardse zaken en goederen. Geld dat primair was bedoeld voor goede doelen.

Chrystal Cathedral

Uiteindelijk stortte het tv-imperium van Hour of Power in, mede dankzij interne strijd, en moest de wereldberoemde Chrystal Cathedral (het grootste glazen gebouw ter wereld, volledig gefinancierd door giften van kijkers) te Los Angeles in de verkoop.

De protestantse kathedraal werd gekocht door (uitgerekend) de Rooms-katholieke kerk en heet tegenwoordig Christ Cathedral.

CC-foto: Arnold C (Buchanan-Hermit).