Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

15-04-2014 13:04

Eigenlijk zou ik best willen afvallen. Zeker met een bruiloft in het vizier lijkt dit me geen overbodige luxe. Ondanks dat ik zeker niet de dieetgoeroe van de 52 bloggers ben (ik heb zelfs nog nooit een dieet gevolgd, dat is me allemaal te moeilijk) weet ik dondersgoed wat ik hiervoor moet doen. Minder snoepen, ‘nee’ leren zeggen tegen slechte dingen, kleinere porties eten, meer sporten en het liefst ook nog voor gezondere alternatieven kiezen.

Meet Mieke Kosters

Ook al heb ik dus nog nooit een dieet gevolgd, wel heb ik al heel vaak het idee gehad om ‘er echt iets aan te doen’. Ik heb inmiddels twee pakken havermout staan (nog dicht) en vraag vaak om tips. Bijvoorbeeld bij Esther of Laura, die hier gewoon veel beter in zijn dan ik. Maar waarom lukt het me nou nooit om echt fundamenteel mijn eetgewoonten aan te pakken? Op deze vraag geeft Mieke Kosters antwoord in haar boek ‘Ik ken mezelf en ben slank’.

De Saboteurs

In haar boek benoemt Mieke vijf saboteurs. Grote kans dat je van alle vijf wel iets herkent. Toch springen er vaak één of twee bovenuit. Ik herken me bijvoorbeeld erg in ‘De Prinses’. De Prinses kan het allemaal wel, maar nu even niet. Voor haar moet het allemaal niet te moeilijk zijn of te veel moeite kosten. Ze vermijdt confrontaties en kiest de makkelijke weg. Hoe erg ik het ook vind om toe te geven; that’s me.

Van Erkenningsjunk tot Angsthaas

Maar er zijn nog vier saboteurs waar jij je misschien wel in herkent. De Erkenningsjunk bijvoorbeeld, die geen ‘nee’ durft te zeggen wanneer iemand aandringt. Hij wil namelijk graag gewaardeerd worden en het anderen naar de zin maken. Hierdoor vergeet de Erkenningsjunk zijn eigen gevoelens en (afslank)doelen makkelijk. Het Genie weet alles over afvallen. Hij heeft alles al geprobeerd, maar nog zonder blijvend resultaat (dit is uiteraard nooit zijn eigen schuld). Dan zijn er nog de Perfectionist en de Angsthaas. De Perfectionist doet het nooit goed genoeg (vindt hijzelf) en de Angsthaas heeft last van faalangst en probeert het daardoor eigenlijk altijd half.

Geef saboteurs geen kans

We hebben dus allemaal wel één of meerdere saboteurs in ons die ons dwarszitten op weg naar ons ideaal. De vraag is dus: hoe kom je er vanaf? Om te beginnen moet je de moeilijke eetmomenten gaan leren herkennen (dit vergt wat oefening!). Vervolgens moet je op dit soort moeilijke momenten je innerlijke saboteurs leren weerleggen. Dit doe je door aan jezelf te bewijzen dat ze feitelijk niet juist zijn. Uiteindelijk zal je merken dat je de allerergste consequenties wel verdraagt en doorbreek je vanzelf je vicieuze cirkel.

Mocht je er achter willen komen welke saboteurs jouw eetgedrag bepalen, doe dan de test opwww.miekekosters.nl. Of ga naar 52challenge.nkl en zie hoe je kans maakt op het boek!

Lotte Besse onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Nadja Neeven aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.