Recensie

Imagine 2014: De Poel geslaagde Nederhorror

15-04-2014 14:23

Filmmakers van Nederlandse bodem doen het leuk in het veld van de romantische komedie of de kleinere filmhuis producties maar de genre film is lang links blijven liggen. Gelukkig brengt The House of Netherhorror hier verandering in en met hun eerste productie De Poel zetten ze gelijk een hoge standaard. Een degelijke horrorthriller van Nederlandse bodem met een stevige cast, geloofwaardige dialogen, mooie beelden en een gezonde dosis smerigheid.

Wildkamperen

De film draait om twee (gefragmenteerde) gezinnen die besluiten te gaan wildkamperen. Of nou ja, Lennaert () staat er op dat ze camping El Dorado verruilen voor een groot avontuur en knipt behendig een prikkeldraadhek door. Geen toegang hebben we schijt aan en zo wandelen de families regelrecht de ellende in. Tel er de 3 tienerkinderen bij op die duidelijk liever in de zon hadden gezeten en je hebt eigenlijk een doorsnee vakantie van het gemiddelde gezin.

Aangekomen bij een klein meertje zet men de tent op en al snel trekken de gezapige beelden van kamperende Hollanders aan ons voorbij. Moeder Sylke () maakt knakworstjes uit blik terwijl de rest een frisse duik neemt. Tijdens de eerste nacht droomt jongste zoon Jan () over een vreemde vrouw die in het meertje te vinden is. Ook vader Lennaert begint dingen te zien die er niet zijn en al snel loopt het geheel totaal uit de hand.

Lekkere wegkijker

De Poel zet een stevige film neer met een degelijk verhaal. Het acteerwerk is sterk en geloofwaardig. Naast de vreemde vibe die rondom het meer te voelen is spelen ook de alledaagse dingen mee in de film. Beide heren zijn zojuist hun baan verloren, de tieners worstelen met hun identiteit en na een jaar of 20 zit de klad toch echt in de relatie van Sylke en Lennaert. Gewone mensen met genoeg achtergrondverhaal om de film tot een lekkere wegkijker te maken. De film blijft goed in tempo en zelfs al vindt alle actie plaats op nagenoeg 1 locatie, het gaat niet vervelen. De cast en crew hebben het voor elkaar gekregen om met minimale middelen een maximaal mogelijke film neer te zetten.

Crowdfunding

Om de financiering rond te krijgen is in eerste instantie gepoogd om met de publieke en commerciële omroepen een deal te sluiten. Deze deden echter niet alleen de deur dicht voor deze horror productie, maar zette er ook gelijk extra sloten op. 9 van de 10 Nederlandse films hebben ondersteuning van een televisiezender nodig, mede daardoor worden we doodgegooid met vervangbare romantische komedies die SBS sponsort. Persoonlijk ben ik dankbaar dat De Poel zonder medewerking van een netwerk tot stand is gekomen. Stel dat RTL wel iets in de melk te brokkelen had gehad? Dan hadden we in plaats van het heerlijke down to earth acteerwerk van Carine Crutzen misschien opgescheept gezeten met Linda de Mol als moeder…

Mede dankzij crowdfunding van het Nieuw Nederlands Film Platform is de film er gekomen. Een geweldig systeem waarbij ook u, waarde lezer, filmproducent kunt worden. Daarnaast is er geïnvesteerd door het Nederlands Filmfonds en heeft Fu Works (Het Bombardement, Iron Sky, Tirza) een stevige duit in het zakje gedaan.

The House of Netherhorror heeft nog 3 films op de plank liggen en ik heb de hoop dat deze net zo sterk worden neergezet als De Poel. Vanaf 1 mei draait de film in de Nederlandse bioscopen.