Bijna niet te doen: nog veel meer groente eten

17-04-2014 14:05

Groente bij je ontbijt, meer groente bij de lunch en een diner dat zeker voor de helft uit groente bestaat. Dat de klassieke schijf van vijf achterhaald is, mag duidelijk zijn, maar een nieuw Brits onderzoek veegt al onze gemeende kennis resoluut van tafel.

Wetenschappers van het University College London kwamen vorige week met een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat de huidige aanbevolen hoeveelheid flink opgeschroefd moet worden. In plaats van 200 gram, zou een mens 375 gram groente per dag moeten eten. Dit zou de kans op vroegtijdig overlijden met 42% verlagen. Zoveel groente eten lijkt bijna niet te doen, zeker als je je bedenkt dat nog geen vijf procent van de Nederlanders vandaag de dag überhaupt aan die 200 gram komt.

Hele berg groente

Wie denkt makkelijk aan de 375 gram per dag te komen, kan dit makkelijk checken met deze rijtjes. Bijvoorbeeld: een kleine broccoli, een wortel, een paprika, een handje radijsjes en een handje champignons. Of: een flinke portie sla, drie kleine komkommertjes, een tomaat, een halve aubergine, een prei en een paar bloemkoolroosjes. Ga er maar aan staan.

Volgens voedingsdeskundige Kyra de Vreeze eten we niet perse te weinig groente, maar krijgen we te weinig voedingsstoffen binnen. “De voedzaamheid van onze groenten is de afgelopen honderd jaar enorm achteruit gegaan door de massale manier van voedselproductie. De biologische/biodynamische manier van verbouwen is stukken beter: hierbij wisselen gewassen elkaar af op een stuk grond, waardoor er veel meer voedingsstoffen in de aarde blijven zitten.”

Seizoensgroenten

Kyra eet zelf alleen maar veganistisch en heeft in de afgelopen jaren wel geleerd hoe je zonder al te gek te doen al je voedingsstoffen binnen krijgt. Haar beste tips heeft ze op een rijtje gezet. “Je hoeft echt niet ingewikkeld te doen. Denk eraan dat je producten eet die rijker zijn aan voedingsstoffen. Zoals seizoensgroenten, kiemgroenten als tuinkers, alfalfa en taugé en kies liever voor biologische, biodynamische en wilde groenten.”

Ook moeten we volgens Kyra af van het idee dat groenten bij je avondeten pas een rol krijgen. “Begin de dag met een veggie sapje die je bijvoorbeeld maakt met een slowjuicer. Daar kun je alles ingooien. Denk aan spinazie, wortel en bleekselderij in combinatie met fruit. Sap is enorm geconcentreerd, dus je krijgt makkelijk veel voedingsstoffen binnen.”

Taart en soep

“Ook bij de lunch kun je zoveel heerlijke gezonde dingen eten. Kies bijvoorbeeld voor een goedgevulde home made soep bij je boterham. Geen tijd? Maak in het weekend een grote pan en vries de soep per portie in. Door het invriezen verlies je nagenoeg geen voedingsstoffen en je hebt elke dag een heerlijke lunch!”

Kyra’s laatste tip is misschien nog wel het makkelijkst op te volgen. “Maak een ‘taartje’ van je boterham met bovenop je brood en beleg een laagje rauwkost en kiemen toe te voegen. Experimenteer en merk meteen het andere voordeel: door deze extra’s heb je een veel verzadigder gevoel en heb je minder de behoefte om tussendoor te snacken.”

De kanttekening die men moet plaatsen bij dit onderzoek, is dat mensen die veel groente en fruit eten voor het onderzoek, dit vaak uit zichzelf ook al deden. Ook kun je zeggen dat mensen die veel groente en fruit eten bewuster leven en meer sporten. Dan is het aannemelijk dat ze minder kans hebben op vroegtijdig overlijden.