Imagine 2014: Ragnarok avontuurlijke dinofilm

17-04-2014 19:04

Met Ragnarok zet regisseur Mikkel Brænne Sandemose een Noorse mix van Indiana Jones en Jurassic Park neer.

Vikingen

Het resultaat is een vermakelijke familiefilm die draait om het gezinnetje van Sigurd Svendsen (Pål Sverre Hagen). Archeoloog en alleenstaande vader blijken twee carrières die niet makkelijk met elkaar te combineren zijn. Resultaat is dat Sigurd de financiering voor zijn onderzoek kwijt raakt door zijn wilde theorieën en zijn kinderen in een constante staat van teleurstelling leven. Wanneer collega Allen (Nicolai Cleve Broch) een vondst doet die de theorieën van Sigurd onderbouwen besluiten ze, zonder steun van het museum waar ze voor werken, op onderzoek te gaan. De kinderen gaan mee (het is immers zomervakantie) en samen met een Noorse versie van Lara Croft (Sofia Helin) trekt het gezin richting de ongerepte natuur.

Paasei

Op de plaats van bestemming aangekomen treffen ze niet alleen de restanten van de koude oorlog aan, maar ook een grot met een enorme berg aan archeologisch bewijs dat de Vikingen hier wel degelijk waren. Hoera! Sigurd had gelijk! Naast een hoeveelheid beenderen, wapens en andere spullen neemt de groep onderzoekers ook een slijmerig ei mee, want dat is altijd een goed idee in films… Het ei komt al snel uit en bevat een schattig klein beestje dat veel weg heeft van de draken zoals ze op de Vikingschepen afgebeeld waren. Het schattige kleine beestje is echter minder schattig dan we hoopte en zoals we in Jurassic Park al geleerd hadden: moeders komen al snel achter hun jongen aan.

Familiefilm

Ragnarok is geen meesterlijke film en toch vond ik hem lekker. De beelden van Noorwegen zijn prachtig, de film bouwt net lang genoeg op naar het monster om de onthulling spectaculair te maken en de kinderen die mee spelen in het geheel wilde ik voor de verandering niet dood knuppelen. Sandemose heeft gekeken naar wat werkt in het genre en die zaken verwerkt in de film. Qua originaliteit niet briljant (sommige scenes zijn regelrecht gekopieerd uit Jurassic Park) maar het zorgt wel voor een spannende film die geschikt is voor iedereen van 12 jaar en ouder.