The Immigrant bijzonder teleurstellende film geworden

22-04-2014 18:06

Met bijvoorbeeld zijn debuut Little Odessa in 1994 en het meer recente We Own The Night liet James Gray al blijken een meer dan uitstekend filmmaker te zijn. Je betreurt het haast dat hij – net als bijvoorbeeld Terrence Malick – nogal de tijd neemt voor zijn werkstukken. Want vijf jaar na zijn vorige Two Lovers verschijnt nu The Immigrant. Pas de vijfde film in twintig jaar voor de 45-jarige Amerikaan.

Een film met een interessante ontstaansgeschiedenis, want Gray schreef The Immigrant speciaal voor Marion Cotillard, nadat hij haar ontmoette tijdens een etentje. De Franse actrice die zo prachtig speelde in Le Rouille Et d’Os, maar bijvoorbeeld ook te zien was in de laatste Batman-film en het door Gray geschreven Blood Ties, geeft gestalte aan de immigrant uit de titel. Samen met haar jongere zusje Magda is deze Ewa in de jaren ’20 van de vorige eeuw vanuit Polen naar New York gereisd om de Amerikaanse Droom na te jagen.

Wanneer op Ellis Island blijkt dat Magda een longontsteking heeft, wordt ze in quarantaine geplaatst op de ziekenafdeling. Ook Ewa wordt afgevoerd, maar dan met de intentie haar op de boot terug te zetten. Dan ineens dient Bruno Weiss (Joaquin Phoenix, na The Yards, We Own The Night en Two Lovers zijn vierde samenwerking met Gray) zich aan, een sluwe impressario die een agent wat geld toesteekt en zich over de jonge immigrante ontfermt.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>