Prince en Warner Brothers herenigd

22-04-2014 15:51

Nadat het 17 jaar geleden tot een breuk kwam met Warner Brothers zijn Prince en de platenmaatschappij weer herenigd. Dat meldde Billboardgisteren op haar website.

De altijd controversiële Prince zette Warner Brothers halverwege de jaren negentig aan de kant om geen slaaf meer te hoeven zijn van het machtige platenlabel. Zo voelde dat destijds. Prince wilde meer en vaker platen uitbrengen, maar de platenmaatschappij hield dat tegen. Om de juridische consequenties van de breuk met Warner uit de weg te gaan (zijn contract eindigde pas op 31 december 1999), veranderde Prince zijn artiestennaam in een symbool, waardoor de muziekpers hem bij de laatste albums die bij Warner verschenen al ging aanduiden als ‘The Artist Formerly Known As Prince’, naar een idee van een Britse popjournalist.

Grote wens in vervulling

Maar de tijden zijn veranderd. TAFKAP is al lang weer Prince en platenmaatschappijen zingen een toontje lager sinds zij door technologische ontwikkelingen fors aan inkomsten hebben moeten inleveren. In navolging van Prince stippelen artiesten hun carrière steeds vaker zelf uit en leveren zich niet meer zomaar uit aan een grote platenmaatschappij, die nauwelijks lijken te beseffen wat een schat aan materiaal zij nog bezitten en inmiddels zijn verworden tot halve marketingbureaus. En dat laatste is wat Prince kennelijk goed kan gebruiken voor zijn nieuwe plannen.

Onderdeel van de nieuwe deal met Warner Brothers is dat Prince zijn grootste wens in vervulling ziet gaan. Hij wordt eigenaar van de masters van de albums die hij in zijn Warner-periode heeft uitgebracht. Dat zijn achtereenvolgens:

For You (1978)
Prince (1979)
Dirty Mind (1980)
Controversy (1981)
1999 (1982)
Purple Rain (1984)
Around the World in a Day (1985)
Parade (1986)
Sign “☮” the Times (1987)
Lovesexy (1988)
Batman (1989)
Graffiti Bridge (1990)
Diamonds and Pearls (1991)
Love Symbol Album (1992)
Come (1994)
The Black Album (1994)
The Gold Experience (1995)
Chaos and Disorder (1996)

Purple Rain Deluxe

Everyone at Warner Bros Records is delighted to be working with Prince once again; he is one of the world’s biggest stars and a truly unique talent,” zegt een blije Warner Borthers’ CEO Cameron Strang in zijn verklaring over de hereniging. Om dit heugelijke feit te vieren komt er een luxe jubileumuitgave aan van Purple Rain, het klassieke Prince album uit 1984, dat dit jaar zijn 30ste verjaardag viert, en naar verwachting krijgen alle andere albums ook zo’n behandeling.

‘A brand-new studio album is on the way’

Wat kunnen we nog meer van de nieuwe samenwerking verwachten? Zelf zegt Prince: “A brand-new studio album is on the way and both Warner Bros Records and Eye (sic) are quite pleased with the results of the negotiations and look forward to a fruitful working relationship.”  3rd Eye Girl, de meidenband waar Prince de laatste tijd veel mee optreedt, tekent ook een contract bij Warner.

Dit artikel verscheen eerder op Funkblog.