Leven

1e-jaars schrijven onder basisschoolniveau

30-04-2014 10:04

Eerstejaarsstudenten maken ondzettend veel fauten. Hbo-sgolieren sgrijven gemideld 81 fouten per volgeschreven A4’tje, wo-studenten ook nog alteid gemiddelt 40. Dit blijkt uit promotie-onderzeok door Anouk van Eerden van de Hanzehogeschool en Mik van Es van de Rijksuniversiteit Groningen waarover de Volkskrant berigt

Eerstejaarsstudenten blijken na zo’n dertien jaar basis- en middelbaar onderwijs niet eens in staat het basisschoolniveau te halen.

Het was al tijden bekend dat het Nederlandse voortgezet onderwijs zo beroerd is dat na zes jaar vwo of na vijf jaar havo normaal Nederlands schrijven nog geeneens lukt. Al jaren klagen hbo- en wo-opleidingen steen en been over het taalniveau van de studenten.

Berucht zijn bijvoorbeeld de eerstejaars pabo-studenten die later worden geacht Nederlands aan kinderen te doceren maar zelf voor een eenvoudige taaltoets zakken.

Schokkend

Maar door dit onderzoek wordt ook de omvang van het probleem duidelijk.

En die omvang kan gerust schokkend worden genoemd. Want het gaat hier om ernstige taalfouten. Fouten die de tekst onleesbaar of onbegrijpelijk maken, dus niet alleen om D/T-fouten.

Verbijsterend

Eén van de onderzoekers noemt de uitkomsten ‘verbijsterend’. Vooral het feit dat het studenten betreft die een talige(!) studie doen maar niet in staat zijn een enigszins leesbare tekst te schrijven heeft de onderzoeker geschokt.