Media & TV

Humberto Tan: de ‘killer’ van Pauw en Witteman

06-05-2014 11:01

Sterretjes scoren, dan claimen en lekker voor eigen stal houden. U heeft thuis geen idee, maar er bestaat een koehandel in BN-ers. Dat kunt u zich voorstellen, want iedere avond moet u weer naar diezelfde koppen staren. Neem een Peter R. De Vries, handelaar in misdaadverhalen, hij zat er weer, maandagavond, nu bij RTL Late Night. Niet van de buis te slaan. U herkent hem aan zijn nasale, slepende, vermoeiende gepruttel, wat hijzelf steevast een primeur in misdaadland noemt.

Maar ook Daphne Deckers was te gast bij Humberto Tan. Daphne is de ontdekking van de eenentwintigste eeuw als het om literair talent gaat. En niet vergeten, de echtgenote van niemand minder dan Richard Krajicek, de man die ooit Wimbledon won. Daphne was even uit de running vanwege een enge bacterie, maar geen paniek, u krijgt haar binnenkort weer te zien in RTL Boulevard. Daphne is een collega van Humberto, daarom zit ze nooit in De Wereld Draait Door, want dat mag niet van RTL. Eigen sterretjes horen thuis bij de zender die ze betaalt, dus niet shoppen bij de vijand, de publieke omroep.

Eregast

Matthijs van Nieuwkerk heeft daar best last van, liet hij Tan vrijdagavond weten in de laatste mediauitzending van DWDD. Tan was eregast, omdat hij de man is die binnen één seizoen de zenderbaasjes van de publieke omroep zweet op de bovenlip heeft bezorgd. Pauw & Witteman nog spartelend aan het laatste zijden draadje, voordat het doek voorgoed valt voor de heren. De stijgende populariteit en de kijkcijfers van RTL Late Night zijn daar debet aan. Humberto Tan als de killer van “Jeroen” en “Paul”.

Van Nieuwkerk daagde Humberto uit met vragen in de categorie psychologie van de koude grond. “Je sterke en je zwakke kant? Je bent een professional, dus dat moet je kunnen”. Ach, die Matthijs. Dat hij nu juist gewetensvragen stelt aan zijn commerciële concurrent Humberto, terwijl ie zelf het liefst zo onzichtbaar en vooral zo onschendbaar mogelijk wil blijven. Gejaagd, huiswerk niet gedaan, constant struikelend over de teksten in de autocue en ondanks een studio vol gasten en muzikanten, moederziel alleen. Op eenzame “hoogte”, overbetaald voor het kunstje dat hij dagelijks opvoert. Stijf van de stress en doodsbang voor een snedige terechtwijzing, die helaas alleen nog uit de koker komt van tafelheer Marc Marie Huijbregts. Hij is degene die de tekortkomingen van Van Nieuwkerk keer op keer niet alleen feilloos registreert, maar ook diep inwrijft, als zout in de wonden.

Rust zelve

Mooi contrast tussen Van Nieuwkerk en Tan. Humberto de rust zelve, heel erg zeker van zichzelf en qua televisie een veel langere staat van dienst dan de VARA-“coryfee”. Ook geëngageerder, van meer markten thuis en vooral open. Kent het zakenleven net zo goed als de sport. Vaak te zien in tv-commercials, want de tijd is kort. Hoe snel verval je niet tot de vergetelheid op tv. Dus snel scoren en zakken vullen, niks mis mee, als je er maar voor uitkomt en niet kwasi intellectueel je vette beloning doodzwijgt, zoals de hypocriete Van Nieuwkerk dat doet. Alsof je je schaamt voor je eigen verworven positie, waar dezelfde omroepbaasjes blijkbaar nog steeds heel veel geld voor over hebben.

Waarom de mensen zo graag aanschuiven bij Humberto, vroeg Van Nieuwkerk zich af. De ouders van de Nederlandse vrouwen die verdwenen zijn in Panama, maar ook Badr Hari koos van RTL Late Night. Exclusief, een uur lang. En tja, Van Nieuwkerk liet Tan weten, dat hij de “narcist” wel even wat kritischer zou hebben aangepakt, als hij de kans had gekregen.

Hogere kijkcijfers

Want daar kennen we Van Nieuwkerk toch van? Van de messcherpe vragen aan zijn vriendjes van de grachtengordel, die weer komen leuren met hun nieuwe boekjes, cd’s, tv-programma’s, films, kleding of andere rommel, die we later weer in de schappen van het warenhuis tegenkomen. De BN-er als merk, met een wagen vol merchandising, gesponsord door de VARA van het voormalig gebroken geweertje. Maar helaas voor DWDD en Pauw & Witteman, Badr koos voor RTL, want daar word je niet geconfronteerd met moralistische en vooringenomen vragen, dus het juiste klimaat om je verhaal te vertellen met ook nog eens hogere kijkcijfers.

Heel fraai dat Tan, aan het eind van het seizoen, Pauw & Witteman van de kaart heeft geveegd door zijn frisse, openminded presentatie en bovendien nieuw élan heeft toegevoegd aan het uitgewoonde genre talkshow. Van Nieuwkerk loopt hetzelfde gevaar als zijn andere VARA-collega’s, die het slachtoffer worden van hun zelf gecreëerde “onaantastbare” imago van de anchor in de ivoren toren. De kijker wordt slimmer en niet dommer, waar veel omroepbaasjes nog steeds in blijven volharden. De kijker gaat buurten en shoppen, ook bij de commerciëlen, dus stuiten ze ook op de Late Night Show van Humberto. Waar de gemiddelde gast minimaal een kwartier krijgt en niet wordt verpletterd door de hogesnelheidstrein van Van Nieuwkerk, die in hevige ademnood zijn gasten in een paar minuten één voor één afwerkt.