BITS – Gamenieuws: Nintendo in zwaar weer, nieuwe Unreal Tournament, Bezircle!

09-05-2014 17:00

Als je alle vage geruchten van de afgelopen week niet meetelt, was het een betrekkelijk rustig weekje. Behalve voor Nintendo! Het bedrijf boekte verlies dankzij de slechte verkoop van de Wii U, kondigde nieuwe Pokémon-spellen aan én schoffeerde homoseksuele gamers! Verder: Unreal Tournament, Sunset Overdrive en het leuke Nederlandse IOS-spelletje Bezircle!

Nintendo door de bocht

Nintendo maakte deze week haar jaarcijfers bekend; zoals verwacht is de Wii U-spelcomputer, die niet goed verkoopt, een blok aan het been van het bedrijf. Nintendo verloor het afgelopen jaar 327 miljoen euro, vooral door de haperende verkoop van de Wii U.

wii_u_black

De Wii U verscheen in het najaar van 2012, er werden tot nu toe ruim zes miljoen exemplaren verkocht. Sony verkocht sinds de launch van de Playstation 4 – afgelopen november – al zeven miljoen spelcomputers. Microsofts Xbox One loopt wat achter op de PS4, maar is ook al goed voor ongeveer vijf miljoen verkochte consoles.

POKEMONREMAKE
Nintendo kondigde vlak na de bekendmaking van de jaarcijfers meteen twee nieuwe Pokémon-games aan voor de 3DS-handheld. Pokémon Alpha Sapphire en Omega Ruby verschijnen in november. Het gaat om remakes van Sapphire en Ruby, die eerder verschenen op de Game Boy Advance. Wij grijpen deze kans om de Nicolas Cage-Pokérap te plaatsen, met beide handen, zoals u zult begrijpen.

Alsof de tegenvallende bedrijfsresultaten nog niet vervelend genoeg waren, stootte Nintendo ook fans voor het hoofd, met het vage spelletje Tomodachi Life. De game is een soort uitgebreide poppenkast waar je verschillende Mii-figuurtjes in stopt, waarna ze samen avonturen beleven. Door een foutje in de Japanse versie van Tomodachi was het mogelijk dat Mii’s van hetzelfde geslacht liefdesrelaties ontwikkelden. Toen bekend werd dat het spel ook in Europa en de Verenigde Staten uit zou komen, begonnen fans een petitie om ‘het homohuwelijk terug te brengen in Tomodachi’, wat Nintendo weigerde. Plots werd het bedrijf online weggezet als de ‘Grote anti-homo Satan’. De hele discussie werd nogal schreeuwerig; dit artikel op Gamasutra over de kwestie is wél erg goed.

Het maakt eens te meer duidelijk dat iets wat in Japan werkt, in de westerse wereld flink verkeerd kan vallen. Tegelijkertijd wenst het publiek blijkbaar wel de vage meligheid van dit soort rare, obscure spelletjes zolang ze in Japan maar goed luisteren naar onze waarden.

Was dat het? Neen! Nintendo werkt aan een Skylanders-achtig systeem, waarmee je speelgoedpoppetjes in kunt laden in Wii U- en 3DS-games én is bezig met een voordelige nieuwe spelcomputer, gericht op ‘emerging markets’. Op de E3-beurs, medio juni, horen we meer over deze projecten.

Unreal Tournament

Epic Games maakt een nieuwe Unreal Tournament en doet dat samen met… jou! Op deze pagina kun je je aanmelden voor de fora om feedback te geven op de ontwikkeling. De code van de nieuwe Unreal Tournament komt op Github te staan. Het spel wordt geheel gratis en moet draaien op Windows, Mac en Linux. Volgens Epic duurt het nog wel ‘vele maanden’ voordat er zelfs maar een enigszins speelbare versie bestaat.

 

Watch Dogs

Op 27 mei verschijnt Watch Dogs, een Grand Theft Auto-achtige game die zich afspeelt in Chicago. De speler kan bijna alle elektrische systemen in de game hacken (zo wordt ons althans beloofd); in deze trailer maak je kennis met verschillende hoofdrolspelers uit het spel.

Bezircle!

Weet je wat een leuk spelletje is voor de iPad? Bezircle is een leuk spelletje voor de Ipad.

In Bezircle, van de Nederlandse studio Ludomotion, probeer je zoveel mogelijk cirkels te veroveren door er een rondje omheen te maken. Het begint eenvoudig, maar vrij snel verschijnen er cirkels die rare fratsen uithalen als je ze claimt. Sommigen ontploffen, andere eten cirkels op (en jou, als je niet snel weg bent!) en meer ongein. Leuk om in je eentje te spelen, of met maximaal drie anderen op hetzelfde scherm. Erg tof!

Sunset Overdrive

Dead Rising ging op de Xbox One een beetje de ‘gritty’ kant op, dus is een wat lichtvoetigere game over een zombie/mutantenvirus best welkom. Check de nieuwe trailer van Sunset Overdrive

De Poll

BITSSPACEY

Vorige week verscheen er vanuit het niets een trailer van de nieuwe Call of Duty. We vroegen om jullie mening en die was een beetje lauwtjes. Bijna de helft gaf aan geen CoD-spellen te spelen, bijna twintig procent werd erg enthousiast en de rest kijkt nog even de kat uit de boom. Veel mensen werden alleen maar enthousiast vanwege Kevin Spacey – dat is op zich legitiem – maar zijn ‘star power’ kan natuurlijk geen hele game dragen. Op de E3 verwachten we veel meer informatie over Call of Duty: Advanced Warfare te horen.

POLL9mei

Onze nieuwe poll is iets serieuzer van aard. In de aanloop naar de E3-beurs borrelen er dagelijks geruchten op over nieuwe games, plannen van spellenmakers, etc. Sommige wilde verhalen bevatten uiteindelijk wel (een kern van) waarheid, maar veel is ook aperte onzin. In principe proberen we onze gamerubriek te vullen met zaken die daadwerkelijk controleerbaar zijn, maar het zou natuurlijk kunnen dat jullie rond de E3 het geruchtencircuit wél leuk vinden. Onze vraag aan jou:

[polldaddy poll=8033768]

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected] , of volg Bits op Twitter: @Bitspost’ of op Facebook!