Wat u nog niet wist over Facebookvriendschappen

19-05-2014 14:29

Henk Westbroek zong het al: “Facebookvriendschap is een illusie”, of zoiets. In ieder geval, als Westbroek een paar decennia geleden met zulke inzichten op de proppen kwam, dan is het intussen oud nieuws. Maar niet in Amsterdam.

Zelfreflectie

Aan de UvA kwam een studente er tijdens haar masterscriptie achter dat Facebookvrienschappen helegaar geen echte vriendschappen zijn! Een wonderlijke conclusie. Dat verwacht je dus niet als je aan zo’n onderzoek begint.

Onder andere ‘kritische zelfreflectie’ ontbreekt op het social media-platform. Logisch, de enige vorm van ‘zelf ‘ op Facebook zijn selfies, en nee, die zijn niet heel representatief voor iemands leven. Facebook is dé verzamelplek voor zouteloze meninkjes, foodporn en kiekjes van blije mensen met intens leuke levens. Althans, dat is wat men wil dat je van hen denkt.

Mentale marteling

Mark Zuckerberg wist heel goed dat zijn sociale experiment in werkelijkheid zou leiden tot een verkapte vorm van mentale marteling. Als mannen de hele dag vieze filmpjes kijken van een kerel met een enorme tampeloeres die een blond grietje uit elkaar trekt, worden de meesten nogal onzeker. Dat is precies wat Facebook met je doet.

Nou goed, dit kun je in tien minuten optikken maar je kunt er dus ook een scriptie over schrijven.