Recensie

Laffe PVV-dissidenten ondervraagd door luie programmamakers

26-05-2014 10:00

hernandezrodeknop

Klik op de rode je-mag-van-Henk-Hagoort-geen-door-jou-betaalde-uitzendingen-embedden-NPO-knop om de uitzending terug te kijken.

 

Is er iets ergers dan leeglopen voor een camera die maar vanuit één perspectief registeert? Spui al je teleurstellingen over een beslissing die je ooit met je volle verstand genomen hebt. Het kamerlidmaatschap van de PVV. Laffe, treurige mannetjes ondervraagd door even laffe, luie programmamakers die oude wijn in nieuwe zakken aan u verkopen.

Want in alle andere nieuws- en achtergrondrubrieken heeft u de klaagzang over Wilders van Hero Brinkman, Louis Bontes, Jhim van Bemmel, Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven en Andre Elissen al tot in den treure voorbij zien komen.

Zelfreflectie

Volwassen mannen, zelfs ‘aardig en keurig’ vinden ze zelf, die zich in het spookjesbos van Geert eerst hebben laten verleiden omdat ze met hem aan een nieuw Nederland wilden ‘bouwen’, om vervolgens door dezelfde  boze wolf verslonden te worden.

Nooit gehoord van zelfreflectie heren? Dus even met de billen bloot waarom je je überhaupt hebt aangesloten bij een partij als de PVV, waarvan de filosofie al vanaf de eerste oprichtingsdag bekend was.

Eenmanskamikaze

De partij van Wilders en zijn bewakers met maar één doel: via een eenmanskamikaze Nederland wakker schudden voor dreiging van buitenlanders in het algemeen, met moslims in het bijzonder. Het bashen van andere partijen en schofferen van zowel het kabinet als de overige Kamerleden.

Als de dissidenten, die van de AVRO bijna een uur lang hun verhaal mochten doen, zich maar één minuutje in het partijprogramma van de PVV hadden verdiept, had hun ‘heroïsche’ aftocht voor een cordon aan camera’s voorkomen kunnen worden.

Schuld van de media

Natuurlijk zijn de gefrustreerden het over één aspect allemaal eens: de rol van de media. We krijgen een inkijkje in het fietsenhok waar de PVV-ers zich konden verschansen om de ‘suggestieve, agressieve en manipulerende’ media te ontlopen. Hunkerend naar het weekend omdat je weet dat de commotie op dinsdag alweer begint.

Ik ben altijd weer stomverbaasd hoe ‘politici’ hun eigen falen en chronisch gebrek aan kennis moeiteloos in de schoot werpen van de media, die in hun ogen de werkelijkheid geweld aandoen en louter voor sensatie gaan.

Geen spoortje zelfkennis of zelfkritiek komt in ze op en de makers van Wilder’s Wereld laten zich die kritiek op hun eigen métier ook moeiteloos welgevallen.

 

‘Elk dom blondje mag presenteren, zelfs bij het RTL-nieuws’

 

Ach, want waarom zou je daar nog op reageren. Simpeler is het om de gemakzuchtige, journalistieke weg te kiezen, waar je geen stelling hoeft te nemen en ook het wederhoor van Wilders achterwege kunt laten.

Bijles op zaterdag

We kijken naar de val van Balkenende vier en naar de verkiezingen in 2010 die de PVV een winst van vijftien zetels opleverde. Met in totaal vierentwintig fractieleden kon het feestje beginnen.

Op je vrije zaterdag bijles in de bankjes, logisch lijkt mij, als je bijvoorbeeld niet weet hoeveel provincies ons land telt. Wilders is onnozel omdat hij geen tijd uittrekt om een capabel partijkader te formeren. De Kamerleden naïef, omdat ze denken dat je met een spoeddcursus Teleac het land kan besturen.

Neerwaartse spiraal

Uitwassen van devaluatie binnen de politiek, maar die nemen we elders evengoed waar. Iedere BN-er noemt zich schrijver, elk dom blondje mag presenteren, zelfs bij het RTL-nieuws, en iedereen die een gedichtje schreef voor moederdag, noemt zich journalist.

Een neerwaartse spiraal die je Wilders niet alleen mag aanrekenen, want die je ook binnen andere partijen signaleert. Want is er nu zoveel niveauverschil tussen Kamerleden van de Partij voor de Dieren en van diezelfde omstreden PVV?

Wilders gelooft in sprookjes, volgens de dissidenten, want zo kan hij zijn dagelijkse stress via de Droomvlucht in de Efteling ontladen. Een uitje voor de PVV, ook niks bijzonders, want ik zie een PVDA-fractie moeiteloos het Dolfinarium in Harderwijk bezoeken, met Diederik Samson voorop.

Stille trom

En zou het ook niet zo zijn dat er binnen elke fractie disssidente monden worden gesnoerd, die op persoonlijke titel contact zoeken met de pers, omdat het partijjuk hen naar de strot vliegt?

Ik denk dat het wemelt van de Bosmaatjes in politiek Den Haag maar dat het binnen andere partijen sjieker is om met stille trom te vertrekken.

Heeft mijn voorkeur, want dan zijn programma’s als Wilder’s Wereld voortaan compleet overbodig.