BITS – Recensies: WK-games die niets met voetbal te maken hebben

20-06-2014 14:00

Aan het WK voetbal is niet te ontkomen en ook gamemakers hebben dat door. Bits bespreekt in drie delen de inhakers vanuit de gamewereld. Met in het eerste deel: twee WK-spellen die niets, maar dan ook helemaal niets met voetbal te maken hebben.

Football Rush 2014: Brazil Dash!

In eerste instantie dacht ik dat Football Rush van dezelfde makers was als het immens populaire Subway Surfers. Zo ver mogelijk rennen en obstakels vermijden zijn geen unieke gameplayelementen, maar in dit geval kwam ook de stijl overeen. Ik bleek verkeerd te zitten. Football Rush is namelijk ontwikkeld door het Chinese Happy Labs. Niet dat die ‘roots’ expliciet worden benoemd, maar het Chinese schrift op de Facebook-pagina laat weinig twijfel toe. Toen ik die pagina zag, had ik het door: Football Rush is gewoon een gratis kloon met een WK-sausje eroverheen.

football_rush

De gameplay van Subway Surfers namaken is niet moeilijk: plaats een stoere knul op een oneindige hindernisbaan en laat hem rennen. Door omhoog te vegen springt hij en veeg je omlaag, dan glijdt hij onder de obstakels door. Hoe verder hij rent, des te meer punten hij verzamelt. Af en toe ligt er een vliegding (in Subway Surfers een jetpack, in Football Rush een hangglider) op je pad en kun je extra punten scoren. Ja, er zijn verschillen, maar die zijn miniem. De noemenswaardigste is nog wel dat je in deze game door een felgekleurde Braziliaanse wijk rent. En dat je daar mango’s moet verzamelen in plaats van gouden munten. Niet dat mango’s van oorsprong uit Brazilië komen, maar dat maakt verder niet uit. Het is overduidelijk waar de inspiratie vandaan komt.

Als ik al werd misleid door deze kloon, hoe moet het dan zijn voor de casual gamer? Ziet hij of zij dat Football Rush een slap aftreksel is? Natuurlijk gebeurt kopiëren vaker en heeft Subway Surfers ook elementen overgenomen van andere games. Maar wat Happy Labs doet, is wel heel schaamteloos.

SCORE:SCORE1

Football Rush 2014: Brazil Dash! is gemaakt door Happy Labs en is verkrijgbaar voor iOS– en Android-apparaten.

Soccer Team Bus Battle – WC 2014

Het is jammer dat Polen niet meedoet aan het WK voetbal. Dat zou Soccer Team Bus Battle van de Nederlandse studio Lunagames compleet hebben gemaakt. Nu is het spel vooral een interessante variant op de ‘vermijd de obstakels en raap ondertussen alle troep op voor extra punten’-game, zoals het net besproken Football Rush.

In Bus Battle gids je de spelersbus van je land over de snelweg. Een ander nationaal elftal, willekeurig bepaald, heeft de wereldcup gestolen en jij moet die bus stoppen. Ondertussen dien je zelf zo lang mogelijk op de snelweg te blijven zonder te verongelukken. Tussen deze twee doelen is het constant schakelen: wanneer zet je de aanval in en wanneer kies je voor lijfsbehoud? Dit mechaniekje levert een uitdagend spel op dat veel potentie heeft groot te worden.

Helaas zijn alle andere onderdelen van Bus Battle slecht uitgewerkt. Zo verdien je onderweg muntjes, waarmee je in de ‘garage’ spoilers, extra bescherming en neonlichten kunt kopen. Dit deel mist echter elk aspect van diepgang, omdat de onderdelen niets meer dan een vlag op een modderschuit zijn. De makers beweren dat een pantser net het verschil kan maken bij een aanrijding, maar bij een frontale botsing ben je sowieso de sjaak. Laat dat nou net het meest voorkomende ongeval zijn in de game. En wat de neonversiering toevoegt? Ik weet het niet. Bovendien zit er geen verschil tussen de bussen van de verschillende landen; het is enkel een kwestie van uiterlijk. Hierdoor ontbreekt de voldoening die zo’n game nodig heeft om langer te boeien.

Soccer Team Bus Battle is zeker geen miskoop (het spel kost ook niets), maar Lunagames had er zoveel meer mee kunnen doen.

SCORE:SCORE2½

Soccer Team Bus Battle – WC 2014 is gemaakt door Lunagames en is verkrijgbaar voor iOS-, Android– en Windows Phone-apparaten.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar[email protected], of volg Bits op Twitter: @Bitspost’.