Media & TV

EO bevestigt: wil inderdaad nationale herdenkingstocht 4 mei

25-06-2014 10:48

Update: gaat definitief niet door.

De Evangelische Omroep (EO) hoopt volgend jaar op 4 mei direct na de dodenherdenking een nationale herdenkingstocht in Amsterdam te organiseren. Tijdens het tv-spektakel beelden acteurs het verhaal van Anne Frank uit op authentieke locaties. Ze spelen scènes uit het dagboek en zingen bekende Nederlandstalige nummers. 

Tijdens de uitzending op Nederland 1 wil de omroep schakelen tussen deze ‘live speelfilm’ en de tocht naar het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. Iedereen mag meelopen om vervolgingsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken, staat in het plan dat is uitgelekt via GeenStijl.nl

Een woordvoerder van de EO bevestigde woensdag dat het een serieus programma-idee is dat de omroep met de producent van The Passion ontwikkelt. “We hopen het programma uit te mogen zenden en rond te krijgen. Voorlopig is het een idee en kan de uiteindelijke vorm nog anders uitpakken'”, laat de EO-woordvoerder weten.

Als het aan de omroep ligt, wordt de herdenkingstocht een jaarlijkse traditie in wisselende steden.

De makers opperen in het plan alvast om de volgende edities in bijvoorbeeld Rotterdam en Kerkrade te houden. Daarmee willen ze minder bekende oorlogsslachtoffers uit de anonimiteit en de vergetelheid halen.

Overeenkomsten inplaats van verschillen

In deze herdenkinsgtocht waarin ‘duizenden mensen van verschillende achtergronden en culturen meelopen’ moet de nadruk worden gelegd op ‘overeenkomsten inlaats van verschillen’.

De deelnemers krijgen allemaal een fakkel met een rood led-lampje dat uiteindelijk oranje zal worden om ‘verbintenis’ te symboliseren.

Een en ander moet zo indrukwekkend zijn dat hierdoor een ‘elementaire nieuwe levenshouding’ het volk richting zal geven. Dit gaat dan natuurlijk allemaal via ‘een app’ waarin ‘weken lang’ de ‘berichten van verbinding’ van het volk kunnen worden gelezen.

Bløf

Omdat het een soort van musical wordt, zal er ook worden gezongen. De EO denkt dan bijvoorbeeld aan liedteksten van succesvolle bands als bijvoorbeeld Bløf, De Kast en uiteraard de immer betrokken en verschillige teksten van Claudia de Breij.

Als acteurs dacht de EO aan ervaren Tweede Wereldoorlog-herdenkingspropagandisten als Jeroen Krabbé.

Als dit eenmaal achter de rug is zal Nederland voorgoed verlost zijn van verschrikkingen als ‘intolerantie, racisme, onverdraagzaamheid en de PVV antisemitisme’.

U betaalt ongevraagd mee want u bent het intolerante volk

Het spreekt voor zich dat u, het intolerante en onverdraagzame volk dat maar niet wil leren van Auschwitz enzo, dit allemaal ongevraagd betaald via de belastingen. Want ook daarvoor is de publieke omroep, anders rijden er zo weer treinen naar het oosten!

Uiteraard wordt vooral de producent Eye2Eye Media hier schandalig rijk van. Maar ja, iemand moet rijk worden met het uitbuiten van Anne Frank want de Tweede Wereldoorlog stopt in Nederland gegarandeerd nooit.

We appen! Opdat we nooit meer vergeten!

Anp/TPO

Update 15.39Carice van Houten laat op Twitter weten dat zij zich “zeker” zal verzetten tegen het misbruiken van haar naam.