Steel Panther: absurdistisch en geniaal

27-06-2014 13:00

Denk je het volgende eens in: vier oudere mannen in spandexbroeken met lang haar en make-up die vieze liedjes zingen over seks. Zou je een concert van zulke heren willen bijwonen?

Gisteravond waren er toch een paar duizend fans die smulden van zo’n oversekste act. In het splinternieuwe TivoliVredenburg zorgde de Amerikaanse band Steel Panther voor een smetteloze, hilarische show, vol seks, drugs en rock & roll-grappen. Grappen van een zeer bedenkelijk niveau overigens, en mede daardoor is de band waarschijnlijk zo populair.

foto 2-2

Wie ooit de documentaire Spinal Tap uit 1984 heeft gezien, snapt wellicht de grap achter deze op het eerste gezicht bizarre show. De mannen van Steel Panther nemen een loopje met de Bon Jovi’s, Van Halen’s en Whitesnake’s uit de jaren ’80 maar doen dit op een dergelijk briljante manier dat je het wel leuk moet vinden. Zo mag gitarist Satchel dan een Van Halen-act opvoeren, het is overduidelijk dat Eddie van Halen ook zijn grote voorbeeld is. En eerlijk is eerlijk, hij evenaart de gitaargod welhaast.

Steel Panther bezocht Tivoli vanwege hun All You Can Eat-tour, naar het gelijknamige album van dit jaar. En All You Can Eat is inderdaad precies wat je voor ogen moet hebben als je denkt aan de oversekste muzikanten. De teksten van de band zijn niet eens subtiel te noemen maar eerder een hint met koevoet: alles wat enigszins lijkt te refereren aan seks, refereert er ook daadwerkelijk aan. Teksten als ‘…but I’d still fuck Christie Brinkley. And any girl older than 16’ laten verder weinig te raden over.

foto 2-1

De akoestiek in de grootste zaal van TivoliVredenburg is dik in orde. Met een capaciteit van zo’n tweeduizend man voelt het toch niet als een immense zaal, vanwege de korte afstand tot het podium. Als Steel Panther iets na negenen begint te spelen is het publiek al niet meer te houden. Van die-hard metalfan en schuchtere meisjes in hotpants tot ondergetatoeëerde bikers, alles en iedereen gaat los. De band zet Pussy Whipped in van het laatste album, gevolgd door Asian Hooker. Wat daarna volgt, is eigenlijk niet te beschrijven.

De nummers worden haast steriel afgewerkt, zo goed en strak speelt de band. Het verschil met de albumversies is dat zanger Michael Starr en gitarist Satchel regelmatig de tijd nemen hun rollen als jonge heavy metal goden uit te spelen. ‘Give it up for the best drummer in our band: Stix Zadinia’ roept bassist Lexxi Foxx, die met een blower op z’n haar het merendeel van de tijd zijn lipgloss aan het bijwerken is en een constante duckface trekt.

foto 1-2

Meer absurde conversaties onderling en met het publiek volgen, waarin het, hoe kan het ook anders, gaat over tits, pussy en rock & roll. De zaal ligt blauw om de flauwe grappen en gaat daarna headbangend los op nummers als Party all Day, Just Like Tigerwoods en Turn out the Lights. Opvallend is dat er eigenlijk maar weinig van het nieuwe album gespeeld wordt.

Wanneer zanger Starr na het nummer Girl from Oklahoma de dames uit het publiek op het podium vraagt, verschijnt er een rits dames in niets verhullende kleding die wulps tegen de bandleden begint op te rijden. De band zet 17 Girls in a Row in, gevolgd door het nog meer obscure Gloryhole en, zoals te verwachten, geven sommige dames hun borsten even wat lucht. Het is immers ook warm in de zaal met zoveel stuiterend, losgeslagen publiek. Aan het einde klinken Eyes of the Panther en Community Property, opnieuw bijzonder strak gespeeld. De band krijgt zichtbaar energie vanuit de zaal en heeft duidelijk plezier in het optreden.

foto 3

Steel Panther zorgde toch voor weinig verassends maar dat was ook niet de bedoeling. De band ademde gisteravond seks en vooral heel veel lol en dat was precies waarom de fans naar TivoliVredenburg waren gekomen. Iedereen wist wat ging komen en kreeg het dubbel en dwars. De show was nooit traag, saai of afgezaagd. De snelheid zat er in en zanger Michael Starr zette zijn soort-van David Lee Roth performance grandioos neer. Een gelikte, oversekste show met flauwe grappen. En iedereen vond het heerlijk.