Interview

Hassan Barzizaoua: ‘Help liever je moeder dan voor de jihad naar Syrië te reizen’

30-06-2014 16:52

Help liever je oude moeder dan onder het mom van jihad naar Syrië te reizen, voor een strijd die je helemaal niet kent. Dat is wat Hassan Barzizaoua wil zeggen tegen Nederlandse moslimjongeren die “denken naar het paradijs te wandelen” door te vechten en sterven in Irak en Syrië voor ronselaars van wie ze niet eens de echte naam kennen. 

Barzizaoua spreekt in het hele land voor moslimjongeren en geeft uitleg over de islam. Hij heeft een advies- en vertaalbureau, gespecialiseerd in talen en culturen in het Midden-Oosten.

Naar Syrië of Irak gaan om daar een gewapende strijd te voeren is volgens hem niet in lijn met de jihad. Kort gezegd komt jihad er volgens Barzizaoua op neer dat een moslim zijn of haar uiterste best doet om het goede te doen en te leven naar de wil van Allah, met de hoop in het paradijs te komen.

Jihad

Met jihad werd oorspronkelijk geen militaire strijd bedoeld. Maar dat veranderde na de beginjaren van de islam, waarbij ongelovige Mekkanen de jonge islamitische staat in Medina aanvielen, aldus Barzizaoua. Maar dan nog geeft de gewapende jihad moslims alleen de mogelijkheid zich te verdedigen.

Bekering met het zwaard is helemaal uit den boze. “Toetreding tot de islam kan alleen vrijwillig. De wil moet er zijn en het moet uit het hart komen”, aldus Barzizaoua.

Voor jihad moeten de intentie en motieven zuiver zijn. Maar juist dat ontbreekt bij de jongeren die naar het oorlogsgebied reizen, aldus Barzizaoua. “Het geloofsmotief is niet duidelijk. Veel jongeren denken dat ze daar het verschil kunnen maken. Maar tegen wie strijden ze eigenlijk? Dat weten ze niet.”

Tiran

Volgens Barzizaoua zijn ze bovendien een last voor de mensen die in Syrië echt voor hun leven en tegen een tiran vechten. De Nederlanders kennen het gebied en de partijen in de oorlog niet. “Bovendien kan de Syrische president Assad zeggen: zie je wel, wij vechten tegen buitenlandse terroristen.”

Als ze iets willen doen, dan is financiële steun beter, denkt Barzizaoua. “Maar ook dan moeten ze weten wie ze helpen.”

“De jongeren kunnen zó veel betekenen voor het geloof in Nederland. Doe jihad aan je ouders. Leven voor Allah is veel moeilijker dan sterven voor Allah. Als je naar Syrië gaat, heeft je moeder slapeloze nachten en maak je haar alleen maar kapot.”

Anp