Recensie

Het succes van Van Gaal berust op louter toeval

30-06-2014 10:25

“Adios Amigos.” Zelfs de keurige, normaal gesproken, vlekkeloze KLM laat zich meeslepen door de oranjegekte. De tweet werd ondersteund door een mannetje met sombrero, dat zich natuurlijk diep vernederd voelde door de Hollandse arrogantie. Acteur Gael Garcia Bernal nam het in een tegentweet nog heel eventjes op voor zijn natie, maar kort daarop werd het incident probleemloos glad gestreken. Bernal vliegt gewoon weer met onze Nationale trots en zag ineens weer de humor van de voetbaloorlog in.

Van ISIS naar Eindhoven

Na de vierde overwinning van het Nederlands elftal is qua televisie alles geoorloofd. Kijk ’s ochtends eens naar Zomerochtend, waarin sport en nieuws proberen samen te smelten. Dus het nieuwe kalifaat van ISIS in Irak, met de nieuwe naam Islamitische Staat, gaat moeiteloos over in een  reportage vanuit Eindhoven over de Oranjerommel op straat. Wie o wie is ooit op het idee gekomen om verslaggever Rick Renooij én aan te nemen én met een cameraploeg de straat op te sturen. Ja, Rick, als de stad vol is met duizenden feestvierders vind je inderdaad veel plastic bekertjes. En ja Rick, door het WK wordt er meer bier gedronken en verdient de horeca tien keer zoveel. Rick mocht embedded met de gemeentelijke ophaaldienst meerijden. De chauffeur was helaas niet in extase te krijgen, want hij vond de wedstrijd tegen Mexico “best wel spannend”.

Steun van de media

We moeten, we zullen, dus herhalen we. De coach van Costa Rica, onze nieuwe tegenstander komende zaterdag, begrijpt het als geen ander. Zonder de steun van ‘de media’ ben je nergens, was zijn conclusie. De machine die tijdens de euforie alle journalistieke criteria overboord gooit en iedere onbenul achter een desk zet of ter plaatse een kans geeft.

Gelukkig maakte Auke Kok, schrijver en voetbalkenner,  maandagochtend veel goed tussen de commercials met Roy Donders. Hét brein achter het kinderjuichpak, maar vergeet u het niet, ook achter de juichpet voor volwassenen. U kunt zelfs kiezen uit mét of zonder haarstuk. Na zondagavond gelukkig nog te verkrijgen bij de Jumbo. Want wat zullen ze daar heel lang in hun piepzak hebben gezeten, omdat alles erop wees dat de berg afgedankte Oranjeprullaria niet te overzien zou zijn geweest.

Nuchtere analyse over Van Gaal

Auke gaf een fraaie maar o zo nuchtere analyse over Van Gaal, de bondscoach. Terwijl Louis een Messiasrol wordt toegedicht, met een briljante visie op voetbal die grossiert  in systemen, vindt Auke dat alles van toeval aan elkaar hangt. Lens voor Van Persie werkte voor geen meter, en ook Verhaegh faalde zondag in zijn opdracht, vindt Auke terecht.

Ook Sneijder speelt volgens Kok helemaal niet zo goed en zelfs van Persie was onzichtbaar tegen Mexico. Gezien de euforie van Van Gaal over “zijn jongens” en de teamspirit, een geluid dat nodig blijft in een dagelijkse special over Oranje, want van de verslaggevers moet je het niet hebben.

Wederopstanding van Huntelaar

Wat ik zelf het mooiste vond van de match was de wederopstanding van Huntelaar. Al jarenlang een miskend talent, vindt Auke. Maar de juiste man achter de bal voor een strafschop, nadat Robben tegen hem had gezegd: “Wil jij schieten?”

Huntelaar staat volgens Kok voor nuchter, ijskoud, een killer, die maar één simpel dingetje hoeft te doen: “de bal in de goede hoek schuiven”. Voor de meeste spelers een nachtmerrie, omdat ze het door de druk psychologisch niet aankunnen.

Goedkope Oranjevulling

Zomerochtend is zonder een deskundige een productie die op een lokale zender niet zou misstaan. Technisch zeer rommelig in beeldovergangen, schakelingen en ook het geluid is niet te pruimen. Een typisch voorbeeld van goedkope Oranjevulling, die er toch wel ingaat omdat de voetbalfan onverzadigbaar is en zich iedere onnozele registratie door zijn strot laat duwen.

Dus veel impressies van teleurgestelde of uitzinnige fans, gesymboliseerd door de bekende middelvinger of deinende massa’s. Laat de camera snorren, meer hoef je feitelijk niet te doen. De directeur van Parkpop sputtert voor de camera nog twintig seconden tegen dat zijn muziekfestival moet lijden onder het voetbal, maar een seconde later geeft ook hij zich over. Op drie velden een scherm zetten, geef het volk brood en spelen, en alle muziektradities gaan overboord.

Oranje sluier over Nederland

Wie nu nog steeds niks met voetbal heeft, krijgt het moeilijk, de komende twee weken. De oranje sluier lag al over ons land, maar die zal de komende dagen overgaan in een dikke Oranjemist, die of verstikkend werkt of juist bijdraagt aan de adrenaline van miljoenen tv-kijkers.
Als groot voetbalfan was ik persoonlijk erg gecharmeerd van de doventolk in Zomerochtend. Lekker rustig en bovenal, op die manier krijg je helemaal niks mee van al die prietpraat. Een aanrader voor de komende dagen.