Media & TV

NVJ schrijft brief aan Egyptische president al-Sisi

03-07-2014 16:48

De journalistenvakbond NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren overhandigen vrijdag een brief aan de Egyptische ambassadeur in Den Haag om het gebrek aan persvrijheid in Egypte aan de kaak te stellen. In de brief dringen ze aan op de vrijlating van drie in Egypte veroordeelde journalisten en de herziening van de veroordelingen bij verstek van elf andere journalisten, onder wie de Nederlandse ThePostOnline-medewerker Rena Netjes.

Tien jaar cel

De journalisten zijn beschuldigd van samenzwering met terroristen in Egypte en veroordeeld tot celstraffen. “Harde bewijzen voor de beschuldigingen ontbreken en van een eerlijk proces is geen sprake geweest”, aldus de aanbieders van de brief.”Het veroordelen van de journalisten is een ernstige schending van het recht op een vrije pers, een grondrecht dat Egypte ook in internationale verdragen heeft onderschreven”

De veroordeling van de journalisten, die jarenlange celstraffen kregen, leidde wereldwijd tot grote ophef. Netjes is bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel voor het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap. Zij is in Nederland.

Al-Sisi wil zich er niet mee bemoeien

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is niet van plan zich te bemoeien met de veroordeling maandag van een groep journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes. Hij verklaarde dat eind vorige maand. Al-Sisi zei dat de Egyptische autoriteiten de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht respecteren.

De brief

SisiLees ook

Rena Netjes – Egypte is Knettergekkistan