Leven

WINNEN: Miss Yellow Hair, Hello van Iris Hannema

08-07-2014 14:06

Reisjournalist Iris Hannema (29) trok de afgelopen zeven jaar in haar eentje de wereld rond. Haar absurde en rauwe avonturen beschreef zij in ‘Miss yellow hair, hello!’ (De Arbeiderspers). Bekijk de boektrailer en reisroutes-en tips op haar website of volg haar op Twitter.

Van welke vraag word je een beetje moe?

“’Wat is het gevaarlijkste dat je hebt meegemaakt en wanneer was je echt bang?’ Mensen willen dan eigenlijk vragen of er mij weleens iets héél ergs is overkomen, maar dat durven ze niet te vragen. Dan denk ik: man, alsof ik dat überhaupt aan jou ga zitten vertellen. Ga lekker zelf op reis.”

Wat zou je nooit meer doen en waarom niet?

“Een vervelende Indiër of Syriër met grijpgrage handen een tik met een Lonely Planet op zijn hoofd geven, dat zou ik tegenwoordig proberen anders op te lossen. Hoe? Tot tien tellen en kalm blijven. In een Indiase slaaptrein deed ik eens mijn contactlenzen (twee ogen -7.5) uit om die starende ventjes niet te hoeven zien, heel functioneel. Zat ik lekker rustig, krijste mijn Amerikaanse reisgenote Alison opeens furieus: ‘Can you FUCK-ING stop staring at me?’ Bleek ik dus niet de enige die over de kook raakte van dat vervelende gestaar.”

Is dat een selfie op de cover?

“Jazeker, hip hè? Ik heb reizen gemaakt waar ik letterlijk op geen enkele foto stond. Ik doe het vooral voor mijn moeder, zij vindt het leuk als haar dochter er ook eens op staat. ‘Maar geen gekke bekken!’, zegt ze dan, omdat ik altijd raar doe op foto’s. Grappig, totdat de uitgever vroeg om goede foto’s: bleek ik echt maar drie bruikbare selfies te hebben. Had mijn moeder toch gelijk, haha.”

Onderkop van je boek: ‘Avonturen van een ontembare wereldreizigster’. Hoezo ontembaar?

“Een perfecte vrouw blijft natuurlijk voor altijd ongrijpbaar, niet te temmen. Ik ben verre van een feeks, maar doe wel precies waar ik zelf zin in heb. Dat moet je op reis ook doen, anders kun je net zo goed thuis blijven. Opvallend vind ik dat vooral mannen mij in het verleden hebben verweten ontembaar te zijn. Wat ze daarmee eigenlijk bedoelde: ik kan je niet voor mijn karretje spannen. Helemaal prima, ik fladder wel een kant op.”

Iris Hannema geeft drie exemplaren van haar boek Miss Yellow Hair, Hello! weg. Winnen is makkelijk: mail jou meest bizarre reiservaring voor 31 juli naar [email protected]. Iris Hannema kiest de drie leukste uit.
Schermafbeelding 2014-07-08 om 14.04.27