Publieke omroep-website Joop.nl draait door

09-07-2014 13:43

Joop.nl heeft onlangs opnieuw bewezen dat het daadwerkelijk mogelijk is een journalistieke website te runnen uitsluitend met humorloosheid en verongelijktheid. Toegegeven, een doorlopend infuus vanuit de belastingbetaler helpt, maar toch: het totale gebrek aan enige relativering is inmiddels tot hogere kunst verheven door Francisco van Jole en de zijnen, die reflexmatig “racisme!” roepen telkens wanneer iemand een grap maakt over Zwarte Piet. Een grap overigens,die alleen maar grappig is in de context van de recente discussie over de trouwe knecht van Sinterklaas. 

Zo kopte de website van Van Jole onlangs met een column van de hand van ‘expert etnische diversiteit’ George Arakel, die voormalig voetbalprof Pierre van Hooijdonk ronduit van racisme beschuldigt. Arakel’s column is van een dusdanig duizelingwekkende verongelijktheid dat je vanzelf gaat twijfelen aan de geestelijke vermogens van de auteur.

Raaskallen

Een raaskallende Arakel:

 

“Hoe kun je de huidskleur van een man die na zit te genieten van een wedstrijd in Brazilië linken aan het racistische karikatuur Zwarte Piet van Nederland om 1:30 uur ‘s nachts op nationale televisie met miljoenen kijkers? Dat is racisme op nationale televisie.”

 

Überhaupt: als Arakel een ‘expert etnische diversiteit’ is, dan ben ik hoogleraar in de theoretische natuurkunde. Maar op grond van welke expertise doet Arakel nu eigenlijk zijn uitspraken?

Hij geeft ons het antwoord op zijn eigen website onder de kop ‘wat doet George?’:

 

“Ik kan veel, zeker op het gebied van etnische diversiteit, beeldvormend, hokjesdenken en inspiratie.”

 

I rest my case.

Gedragstherapie

Iemand die Van Hooijdonk racisme verwijt omdat hij in de nabeschouwing van een voetbalwedstrijd iets over Zwarte Piet mompelt, heeft ze duidelijk niet allemaal op een rijtje. Ze niet allemaal op een rijtje hebbn is één ding, maar wanneer zo iemand wordt bijgestaan door een website van de Vara zijn we ver van huis- vooral als blijkt dat ze zonder blikken of blozen Arakel’s suggestie afdrukken dat Van Hooijdonk “een cognitieve gedragstherapie van de GGZ” moet ondergaan op kosten van de NOS.

Onder het kopje ‘wat wil George?‘ (oh help!) zegt Arakel:

 

“Ik wil veel. Vooral veel goeds”

 

Waarna hij zich volledig laat meesleuren door zijn ingebeelde rechtschapenheid:

 

“Voor de samenleving, voor de jongeren (mijn generatie en die daarna), voor de etnische diversiteit en voor ons land, Nederland.”

 

Het is overigens wel goed, dat hij het land nog eens duidelijk noemt. Dat daar geen misverstand over bestaat.

Hij vervolgt:

 

“Het is nogal wat, datgene dat ik wil. Het vergt de nodige aandacht en zorgvuldige keuze van bewoording om te vertellen wat ik precies wil, waarom en hoe.”

 

Zeg dat wel. De tekst uit de handen van deze zelfverklaarde ‘voorbeeld-allochtoon’ kraakt erger dan een pre-Victoriaans trappenhuis.

Inquisitie

Als het aan Arakel ligt moet Van Hooijdonk dus worden kaltgestellt, liever gisteren dan vandaag, want “duizenden mensen voelen zich gekwetst”. Wie die duizenden mensen dan zijn wordt jammergenoeg niet duidelijk.

Als de linkse online galbult van de publieke omroep nog eventjes zo door ettert, dan moet gevreesd worden voor een Vara-inquisitie gericht tegen iedereen die zich volgens de inquisiteurs bedient van “racisme”.  De vraag is hoe dat valt te rijmen met de missie van de Vara in het bijzonder en de publieke omroep in het algemeen.