Recensie

Eeuwige strijd tussen kennis is macht en spelen voor God

23-07-2014 15:02

Iedereen heeft de gedachten wel gehad: wat als ik eeuwig zou leven? Dan kan ik meer zien van de wereld, me ontwikkelen, opnieuw kunnen beginnen met nieuwe kansen en mogelijkheden. Maar je denkt ook aan de minpunten: wat als iedereen eerder dood gaat als ik? Iedereen heeft de gedachten wel gehad: wat als reïncarnatie zou bestaan? Zou ik dan terugkomen als een beter persoon of geboren worden op een betere plek? Zou ik mijn vorige leven kunnen herinneren?

Maar niemand denkt aan de emoties waar Harry August tegenaan loopt: verveling. Verveling omdat je alles al hebt meegemaakt. Harry heeft geen eeuwig leven, hij gaat dood. Het verschil is dat Harry altijd weer opnieuw wordt geboren. Op dezelfde dag, in hetzelfde jaar, met dezelfde vader en moeder. Hij groeit op bij dezelfde mensen, op dezelfde plek. Maar elke keer met de herinneringen van zijn vorige levens. De gebeurtenissen die zijn geweest. De mensen waar hij van heeft gehouden, die hem in dit leven niet kennen en niet herinneren. Harry en zijn soortgenoten vervelen zich. Ze hebben alles al gezien, alles al gedaan. Dus blijft de vraag: wat zou ik doen in dit leven?

Hitler vermoorden of meevechten in de oorlog

In het boek van Claire North gaat het over kalachakra. Een groep mensen die telkens weer opnieuw worden geboren in hetzelfde leven. Vanaf dat ze een jaar of zes zijn komen alle herinneringen aan een vorig leven of levens terug. De groep leeft zijn leven zonder invloed op de geschiedenis (of is het de toekomst) uit te oefenen. Niet dat een beetje invloed ooit iets verandert: de tweede Wereldoorlog vindt altijd plaats, John F. Kennedy wordt altijd neergeschoten. Het enige wat verandert zijn de hoofdpersonen zelf. Sommige willen meevechten aan de frontlinie, anderen vluchten in 1938 al naar Canada. Totdat er een boodschap wordt doorgegeven naar het verleden door een kalachakra uit de toekomst: de wereld vergaat. En hij vergaat steeds sneller.

North heeft een verhaal neergezet met veel onderliggende boodschappen en vragen. Wat als je meerdere levens hebt: is het leven dan nog iets waard? Wat is het leven waard als je maar één leven hebt, moeten we er dan niet meer in investeren? Wat als je telkens hetzelfde leven leeft, wil jij dan niet dingen veranderen? Zou jij ervoor zorgen dat Hitler niet geboren wordt?

Een overschot aan woorden

De schrijfstijl van North is niet altijd even toegankelijk. Ze gebruikt lange zinnen met een uitgebreide woordenschat. Door minder en makkelijkere woorden te gebruiken, zou het boek een stuk sneller te lezen zijn. Hoewel dit ook gezien kan worden als uitdaging voor de ervaren lezers.
Daarnaast lopen de levens van Harry kriskras door elkaar. Ook binnen hetzelfde hoofdstuk kan Claire North wisselen van levens, waardoor je regelmatig de draad kwijt raakt. Nu biedt elk leven van Harry wel een andere kijk op de geschiedenis, op de keuzes die de mensheid maakt, waardoor elk leven waarde toevoegt aan het verhaal.

Spelen voor God, spelen met spanning

De spanning in het verhaal loopt op als blijkt hoe sommige kalachakra de kennis uit de toekomst gebruiken in het heden. Uiteraard: met de kennis kan je meer geld verdienen, sneller en veiliger dan ooit te voren. Maar wat als ze telefoons gaan gebruiken, voordat deze zijn uitgevonden? Speel je dan voor God of ben je jouw ‘gave’ aan het gebruiken voor de mensheid? Een hoop vragen waar North antwoordt op probeert te geven door hoofdpersoon Harry August te laten strijden tussen wat goed is en wat kan. Ze speelt met de spanning en raakt een keur aan emoties bij de lezers door telkens net een stapje verder te gaan. Dat maakt dat je als lezer ook telkens een bladzijde verder wilt. Een boek om te verslinden.