Media & TV

Gemiddelde schoolkrant is inhoudelijker dan internetversie van Zomergasten

24-07-2014 11:42

Ongecoördineerd media-aanbod. Zo staat VPROTV bekend in Hilversum, waar de Raad van Bestuur van de publieke omroep alles op alles zet om te verhinderen dat de VPRO een eigen online mediakanaal vult. Kennelijk zijn de inspanningen van het politbureau van de publieke omroep ineffectief geweest, aangezien VPROTV deze zomer een tweede serie ‘Zomergifjes’ uitzendt.

De VPRO vindt haar eigen Zomergasten te lang en te saai, en dus presenteert Tim den Besten – de homo die een vrouw heeft geneukt – interviews van een kwartier vanuit de VPRO-parkeergarage die worden gelardeerd met geanimeerde gifjes. Deze week was de eerste aflevering met ThePostOnline’s enige echte eigen Linda Duits. Dat ging zo.

Beroemd worden

“Hoe gaat het?” vraagt Tim aan Linda. “Best wel goed”, antwoordt ze. Tim heeft een gifje van Linda gemaakt waarin ze een boek vasthoudt: “Je hebt daar een groot boek en je bent wetenschapper.” Tim kijkt erbij alsof hij bang is dat het over inhoud zal gaan. Linda vertelt dat ze vroeger beroemd wilde worden, maar dat ze niet kon zingen. In haar tweede studiejaar wist ze dat ze wetenschapper wilde worden. Linda reconstrueert er lustig op los, zo geeft ze zelf toe. Het is allemaal achteraf. Het maakt niks uit, want Tim is een en al oor.

Linda was een hele lastige puber. Ze was heel vervelend maar kan niet meer reconstrueren waarom. Ze was rebels en zocht de grenzen op. Ze spijbelde en had een grote mond. Met vandalisme heeft ze ook ervaring. Linda vond het gênant dat ze een tien voor Latijn kreeg want dat was niet cool. Ze regelde dat ze ‘maar een negen’ kreeg en in ruil koos ze Latijn in haar pakket. We leren ook nog dat Linda Mavo-vriendinnetjes had terwijl ze Vwo deed.

Lekker knuffelen

Er komt een gifje met een ijsbeer die gekieteld wordt. Linda houdt van knuffelen, vertelt ze. Haar vriendje trouwens ook. “Hoe is het om het vriendje van Linda Duits te zijn? Is Linda Duits een leuk vriendinnetje?” wil Tim – alsof hij aan een nieuwe ‘documentaire’ denkt – weten. Linda zegt dat ze heel lief is, maar ze mag van haar vriendje niet wetenschappelijk naar haar relatie kijken.

Bij deze VPRO Koffietijd mag binnen de sandwichformule ook een halve minuut inhoud worden meegenomen. Linda mag vertellen dat sommige mensen lolcats op internet gevaarlijk vinden, maar dat dat vergezocht is. Het is een mooi voorbeeld van hoe er altijd wordt gewaarschuwd voor populaire cultuur, terwijl daar weinig reden voor is, aldus Linda. Voor verdere inhoudelijke reflectie op die voorbeelden is geen tijd.

Kritische distantie

Toen waren namelijk de gifjes op. “Wat gaat het snel zeg!” roept Linda uit. Tim glimlacht. Het is gelukt een inhoudsloos interview te maken met een wetenschapper die superveel inhoud heeft. Tim wist dat, maar heeft zo geïnterviewd dat hij zich er geen seconde in heeft hoeven verdiepen. Niet doorvragen, niet nadenken, geen kritische distantie. Iedereen die weleens is geïnterviewd weet dat een gast niet kan schitteren als de interviewer niet weet waar het over gaat. Bedankt, Tim.

De publieke omroep krijgt subsidie. Dat is prima als je programma’s maakt die iets toevoegen aan het commerciële aanbod. Anders worden die programma’s namelijk niet gemaakt. De meeste programma’s van de publieke omroep voegen echter weinig toe aan RTL en SBS of ze worden op de meest onmogelijke tijdstippen geprogrammeerd. De VPRO heeft terecht moeite met een publieke omroep die vooral voor de kijkcijfers gaat.

‘Als afwijkend media-aanbod op televisie nauwelijks mogelijk is, dan doen we het wel online’, moet de VPRO gedacht hebben. Goed idee! Maar dan moet het niveau van de interviewer wel beter zijn dan die van een gemiddelde schoolkrant.

Chris Aalberts is auteur van Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen.