Media & TV

Recensie – Zomergasten: Jim Taihuttu

28-07-2014 10:03

Eerlijk zeggen, had u weleens gehoord van Jim Tahuttu? Ik dus niet. Deze aflevering begon met twee fragmenten van producten van de filmmaker: Rabat en Wolf. De eerste heb ik nooit gezien, Nasrdin Dchar won er een Gouden Kalf mee. Dat is de acteur die bekend werd door tijdens het Utrechts filmfestival een speech te houden over Geert Wilders en sindsdien op twitter een hoop politiek correcte meningen afscheidt. Tweede fragment was stukken heftiger: bankovervallers die in zwart-wit schieten op de politie: NICE! Die ga ik dus kijken. Tahuttu schijnt ook reclamemaker te zijn en DJ. En hij is geboren in 1981, de jongste Zomergast ooit.

Sjaak en Appa

“Ik zit hier om een groep jonge mensen aan te spreken”, zei Tahuttu. Presentator Wilfried de Jong zei vervolgens dat hij zichzelf een oude lul voelde, recensent dezes voelde mee met de kale presentator. Toen ging het over de rappers Sjaak en Appa. Wie? Belangrijker: er kijken helemaal geen jonge mensen naar Zomergasten. Het lijkt er op dat de vaste kijker massaal afhaakte: Zomergasten werd deze zondag bekeken door 266.000 mensen. Au, voor wie kijkcijfers belangrijk vindt.

Het gesprek kabbelde onderhand voort. Ook viel het geluid uit en het gesprek ging kort over de fruitvliegjes die door de studio rondwaarden.

Met je krokobil

De aflevering werd zo saai dat ik maar ging googlen wie Taihuttu eigenlijk is, uit het gesprek werd dat namelijk nauwelijks duidelijk. Taihuttu zit in een combo genaamd Yellow Claw. Yellow Claw is een karakter uit een Marvel-serie, zijn vijand is de Chinees-Amerikaanse geheim agent Jimmy Woo. Hun eerste optreden was in de Amsterdamse club Jimmy Woo maar er was nog geen naam en wat googlen leverde dus Yellow Claw op. Enfin, ze werden dus bekend met het nummer ‘Jouw bil is een krokodil. Hap. Hap. Met je krokobil’. Zijn filmbedrijf heet Habbekrats waar ook commercials gemaakt worden. Check bijvoorbeeld de trailer die hij maakte voor Toneelgroep Amsterdam: Glengarry, Glen Ross. Het valt te hopen dat Taihuttu ook daadwerkelijk een Nederlandse remake gaat filmen. En hij is dus DJ, Taihuttu treedt doorgaansop voor duizenden mensen als Jim Aasgier.

De jeugd heeft de toekomst

Zijn volgende project is een film over een jongen die tijdens de politionele acties in indonesië dient onder de beruchte kapitein Raymond ‘de Turk’ Westerling. Daar zal nog iets meer research gedaan moeten worden: Westerling deed niet mee aan de politionele acties: wel sloeg hij op bloederige wijze de opstand op Zuid-Celebes neer.

De jeugd heeft de toekomst. Sterker, die is al begonnen met het multi-talent Jim Taihuttu. Maar dat maakt nog geen goede Zomergast. Het interview kwam nauwelijks op gang, een rode lijn ontbrak, het commentaar bij de fragmenten slaapverwekkend. Ik had graag meer willen weten van Taihuttu. De makers hadden echter een ander plan, welk dat was is volstrekt onduidelijk. Het is niet te hopen dat de enige overweging was om Taihuttu daar neer te zetten alléén maar zijn leeftijd is.

Je weet: jouw bil is een krokodil. Hap. Hap. Met je krokobil.

Volgende week: thrillerschrijfster Saskia Noort.