Media & TV

Andries Knevel: empathie van een bevroren garnaal

30-07-2014 10:26


Beste Andries,

Je minimale tweet, nadat je je eigen fantasie in je eigen programma op maandagavond de vrije loop liet, hoe zou het voelen “als iemand tien kilometer naar beneden valt”, is een loos gebaar. “Niet gepast?” Ik kies liever voor incapabel, met de empathie van een bevroren garnaal, in de vriezer van Albert Heijn. Ik koop ze wel eens en ze zijn verdomd lastig om te ontdooien.

Maar wat me vele malen meer zorgen baart, is, hoe slecht jij op de hoogte bent, als je een gesprek voert, samen met broeder Thijs aan de stamtafel, met iedere, willekeurige gast die wél de krant heeft gelezen.

Niet genoeg verdiept

Dinsdagavond kreeg je van mij het zoveelste brevet van onvermogen toen je twee Nederlandse jonge vrouwen, met ook een Israëlische nationaliteit, doodleuk met Nederlandse Jihadisten vergeleek, die vrijwillig meevechten in Syrië. Voor jou is alles iedere avond één pot nat, omdat je je gewoonweg niet verdiept in de materie, die je ijverige redactieleden je voorkauwen en vlak voordat je live gaat, zelfs met ijzeren geduld voor je oplepelen.

Oud-Ruslandcorrespondent Peter d’Hamecourt sloeg je vol medelijden maar ook met cynische blik gade, toen je probeerde oud-nieuws te herkauwen uit de Oekraïne, waar inderdaad al een tijdje gevochten wordt op de plek des onheils. Maar de wond werd nog dieper toen jij aan de voormalige NOS-correspondent, hij woonde 25 jaar in Rusland, vroeg, waarom Poetin toch zo buitenspel blijft in het Nederlandse drama.

“Buiten spel?” We kijken naar Poetins eigen oorlog, beste Andries, en die is volgens d’Hamecourt tot spijt van Poetin zelf behoorlijk uit de hand gelopen. Hij is even “de controle en de regie” kwijt over zijn eigen verderfelijke, moorddadige speeltje en dan krijg je chaos, Andries.

Andere perceptie

d’Hamecourt las jou en Thijs de les omdat jullie niets snappen van en je niet verdiepen in het “Russische denken”, want daar is de perceptie totaal anders. Slachtoffers van een vliegtuigramp tellen niet in Rusland, daar wordt meer gedroomd van één groot Russisch rijk, onder leiding van de nieuwe tsaar. Ik las het al dagen geleden in de krant.

Neem de nuchtere opmerking van Poetin vlak na de vliegtuigramp. “Als er geen oorlog was geweest, was dit niet gebeurd.” Die onderkoelde houding had Poetin al eens eerder tentoongespreid na het zinken van de Koersk, in het jaar 2000. Op de vraag wat er met de onderzeeër was gebeurd antwoordde Poetin toen ook al “die is gezonken” en repte hij verder met geen woord over de 118 verdronken mariniers. Dus Andries, ook al ben je geen buitenlandcorrespondent, met enige inspanning had je toch kunnen bevroeden wat voor vlees je in de kuip hebt bij een psychopatisch gevalletje als Poetin.

Iedere simpele krantenlezer weet dat al sinds Poetin aan de macht is. Daar hoef je niet eens voor doorgeleerd te hebben.

Oorlog

Ook met de twee lieve, Nederlands-Israëlische schaapjes die graag in het Israëlische leger willen meevechten, al wonen ze in Groningen, wist je geen raad. “Oorlog is naar en afschuwelijk, meneer”, vonden de meisjes en jij beaamde dat, want je kijkt wel uit voor een volgende uitglijder. En inderdaad, kinderen horen niet thuis in een oorlog, meneer Knevel, want dat is bij ons thuis ook al een tijdje een open deur.

Geen vraag waarom de meiden écht mee willen vechten en of ze ook maar iets snappen van het conflict, dus waar het eigenlijk om draait. Nog geen minimale poging om dit slepende conflict in Jip-en Janneketaal aan ons, de kijkers, het grote publiek, uit te leggen. Joden houden niet van Palestijnen en vice versa, zoiets was en is het toch nog steeds?

Twee keurige jonge vrouwen, muurbloempjes nog, die niet écht kunnen uitleggen waarom ze hun land willen verdedigen en door je eigen onkunde durf je ze die vraag ook niet meer te stellen. Want je zou eens betrapt kunnen worden op gebrek aan kennis over het onderwerp, waarop je je gasten hebt uitgenodigd. Dat zou maar leiden tot wederom gezichtsverlies en daar ben je nu juist doodsbang voor na je laffe tweet.

Invulling

Vrijblijvend, wél meeliftend op het nieuws, maar er op geen enkele manier invulling aan kunnen geven. Zo zou ik je show willen definiëren. Dus wel openen met de Oekraïne, maar net niet genoeg tijd genomen of te lui om, voordat je op gaat, naar het laatste nieuws te kijken. Met als resultaat holle frasen, een besmuikt lachje dat je tekortkomingen moet maskeren en op naar het volgende onderwerp.

Van die uitglijder over “tien kilometer naar beneden vallen”, had je iets kunnen opsteken. Sterker nog, die had je zelfs kunnen behoeden voor een nieuwe faux pas. Helaas, je ego is groter dan je nederigheid, die je wél moet propageren op het scherm namens je club, de EO. De grondhouding in jouw kringen, die je al lang niet meer wenst uit te dragen. We zijn er iedere avond weer getuige van.

De tweet van Andries Knevel is inmiddels verwijderd.

Ton Lankreijer is in september weer terug met zijn tv-recensies.