Recensie

Recensie: Zomergasten – Ionica Smeets

18-08-2014 10:10

Ionica Smeets is van oorsprong wiskundige maar naar eigen zeggen geen uitblinker. De journalistiek trok meer dus uiteindelijk werd ze wetenschapsjournaliste. Geheel in lijn met de hedendaagse gedachte dat de journalist een merk is dat dientengevolge in de markt gezet moet worden, noemt ze zichzelf ‘wiskundemeisje’ en ‘getallendiva’. Een opmerkelijke Zomergast omdat ze niet voldoet aan het profiel dat de VPRO de kijker doorgaans voorschotelt.

Van een Zomergast wordt namelijk verwacht dat deze wat gepresteerd heeft, een fenomeen is, ergens een stempel op heeft gedrukt of heel erg goed is zijn of haar vak. Smeets voldoet aan geen van deze kenmerken. Nu ja, ze is een hele goede nerd, dat wel. En dat leverde interessante televisie op.

VlogBrothers

Allereerst kudo’s dat ze een fragment van de VlogBrothers liet zien. John en Hank Green maken al jaren furore op YouTube met hun filmpjes over van alles en nog wat die ze aan elkaar sturen. De indruk werd gewekt dat met name John de kar trekt maar dat is niet waar. Broer Hank is namelijk awesomer dan John. Wie Hank over de gebeurtenissen in Egypte vorig jaar ziet uitleggen in acht minuten begrijpt wat ik bedoel.

Internet communities

Het tempo zat er dus in, zowel in gesprek als fragmenten, en het leek erop dat Wilfried de Jong het soms niet helemaal kon bijbenen. Logisch: SpongeBob SquarePants, Fibonacci-cijfers, ananassen, dennenappels en priemgetallen was misschien ook wel erg veel voor de bijna-zestiger om te behappen. De redacteur die De Jong adviseerde het te hebben over ‘internet communities’ dient derhalve op staande voet ontslagen te worden. Iets met schoenmaker en leest.

De Jong wist zichzelf echter te herpakken door zijn grootste kwaliteit aan te spreken: de bereidheid om zich te laten verwonderen door zijn gast. Die verwondering en oprechte interesse van De Jong maken hem misschien wel de beste interviewer voor live-televisie.

‘Zit dat ook niet in de OV-chipkaart?’

Verwondering ook in het fragment van komiek Alan Davies en de wiskundige Marcus du Sautoy over de geschiedenis van het priemgetal. Het fragment bleek ook een samenvatting van haar wetenschappelijke carrière. Een reeks sommen in een schriftje ontmoetten begrippen als oneindigheid en onsterfelijkheid. “Zo mooi en elegant”, zei Smeets. Het bleek voor haar de reden te zijn geweest om te kiezen voor de wiskunde maar ook om daarna te stoppen als onderzoeker: het duurde te lang. “Je moet heel veel geduld hebben en er tegen kunnen dat er maar drie keer per jaar iets lukt.”

En toen zei ze iets over tweeling-priemgetallen. De Jong vraagtekenend: “Zit dat ook niet in de OV-chipkaart?”

Format minder ingekakt dan het lijkt

Kostelijke TV dus. En niet voor niets de best bekeken aflevering van het seizoen tot nu toe: 663.000 kijkers. Er is een nieuw type Zomergast opgestaan. Wat voor type dat precies is, is moeilijk te omschrijven maar kernwoorden zijn in ieder geval ‘jong’, ‘passie’ en ‘snelheid’. Een onderhoudende promovenda in de getaltheorie: het kan. Eindredacteur Peter van Ingen is goed bezig, het format is minder ingekakt dan het lijkt.