Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

19-08-2014 13:16

Vorige week verdiepte ik me nog in Social Media, met een boek dat ik al heel lang in de kast had staan. Deze week bleef ik nog even met mijn neus in de boeken, maar dan met een boek waar ik heel spontaan op stuitte en móést hebben. Dit boek ‘Proberen niet te Proberen’ van Edward Slingerland sluit namelijk heel goed aan bij mijn huidige mind set. Ik zal je uitleggen waarom dat is.

 Mijn dertigersdilemma

Eind vorige jaar was het spitsuur in mijn hoofd, zoals ik al vertelde in mijn blog over het dertigersdilemma. Ik maakte me echt druk om álles. Vooral of ik wel op de goede weg zat naar de ‘juiste’ toekomst. Grappig was dat ik eigenlijk helemaal geen idee had hoe ik nou precies wilde dat deze toekomst eruit zou gaan zien. Ik was wanhopig op zoek naar antwoorden en wilde vooral graag weten wat ik nou precies wilde. Ik moest van mezelf een ‘doel’ vinden. Ik hoopte namelijk dat het hebben van een doel me zou kunnen helpen met het uitstippelen van het juiste pad.

Uitgerekend bij mijn haljaargesprek kwam ik erachter dat mijn blik in deze enorm was veranderd in de tussentijd. Ik heb me namelijk de afgelopen maanden enorm kunnen ontplooien in mijn eigen functie. Wat ervoor zorgde dat ik me nu juist wil focussen op het hier en nu. Ik wil alles halen uit wat ik nu doe,  daar een expert in worden en er alles uithalen. Ook geen makkelijk doel, maar ik heb gemerkt dat dit me wel heel veel rust heeft gegeven in de afgelopen weken.

De kunst van het spontaan presteren

Terugkomend op dat boek waar ik dus op stuitte; ‘Proberen niet te proberen’. Ik denk dat dit heel goed past bij hoe ik nu denk. Ik ben niet meer zo wanhopig bezig met het vinden van mijn doel, waardoor ik me rustiger voel. Ik heb dus eigenlijk gevonden wat ik wilde, meer rust, zonder het zo paniekerig proberen te vinden. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies? Ik hoopte dat dit boek mij dat zou kunnen vertellen.

Wanneer je té hard je best doet om iets te bereiken de kans groot is dat je blokkeert en dat het dus helemaal niet meer lukt. Zo kan het zijn dat iets dat je eerder nog spontaan lukte nu gekunsteld overkomt, of dat je het helemaal niet meer voor elkaar krijgt. Oude Chinese denkers bedachten hier een oplossing voor: Wu-Wei. Een spontane, ongedwongen, moeiteloze manier van handelen. De kunst van het spontaan presteren.

Onbewuste denkprocessen

In het boek wordt het verschil beschreven tussen onbewuste denkprocessen en bewust denkwerk. Dingen die je onbewust doet gaan vaak veel sneller. Wie heeft er bijvoorbeeld niet eens bewust geprobeerd om in slaap te komen? Hoe harder je probeert, hoe minder goed het lukt. Pas wanneer je het opgeeft en je onbewuste processen het overnemen val je echt in slaap. Wu-Wei hoort bij de onderbewuste denkprocessen. Het gaat erom dat wanneer je probeert niet te proberen, je je bewuste denkprocessen uitschakelt. Zo kunnen de onbewuste processen het overnemen en gaat alles beter. Een interessante theorie vind ik die ik zeker ga proberen toe te passen op mijn dagelijks leven.

Lotte Besse onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Nadja Neeven aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.