Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

26-08-2014 11:07

Uit mijn comfortzone stappen: iets wat ik het liefst niet elke dag hoef te doen, het bevalt me namelijk prima in mijn oude vertrouwde omgeving. Aan de andere kant weet ik hoeveel meer er nog te ontdekken is als ik wel af en toe die stap buiten mijn eigen cirkeltje zet! Daarom doe ik mee aan de Mudmasters: ik vind het doodeng, maar ik weet wat er op me af gaat komen en hoop zo angsten te overwinnen. Bij mijn volgende uitdaging weet ik echter niet exact wat er op me af gaat komen en dit maakt het allemaal nog véél spannender: ik geef de controle uit handen.

Mijn Comfortzone

Mijn comfortzone is mij goed bekend. Ik hou ervan als ik weet wat er gaat gebeuren. Ik kan echt wel tegen een verrassing of spontaniteit, maar zodra ik in een situatie terecht kom waar mijn onzekerheid weer boven water komt én ik weet óók nog eens niet wat er gaat gebeuren stap ik compleet uit mijn comfortzone. Halverwege maart kreeg ik in mijn mailbox op het werk een berichtje over een improvisatie-les die medio augustus gegeven gaat worden. Laat ik nou net al lange tijd zo’n dergelijke challenge op mijn to do lijstje hebben staan. Ik wil graag even uit mijn comfortzone stappen, om op deze manier mijn comfortabele cirkeltje steeds iets groter te laten worden. Zo schreef ik me dan ook direct in, verstuurd is immers verstuurd en dan kan ik er niet meer zo 1-2-3 onderuit.

Inmiddels is het zover, vanmiddag om 17.00 heb ik mijn eerste lesje. De lessen worden in eerste instantie aangeboden om presentatieskills te verbeteren, maar voor mij is het meer dan dat. Doodeng vind ik het en in tegenstelling tot de Mudmasters heb ik er nog nauwelijks zin in. Wel heb ik de hoop dat het na één lesje veel makkelijker gaat worden (ja toch?!) en hoop ik snelle ontwikkelingen door te maken op dit vlak. Hopelijk kan ik met deze lessen een stukje ‘angst’ overwinnen en heeft dit op veel vlakken een positief effect.

Improvisatie

De controle uit handen geven en go with the flow. Bij mijn improvisatie-les vanmiddag zal ik het op me af moeten laten komen en uit mijn comfortzone gaan stappen. Maar hoe ben je op commando ‘leuk’? Ik weet dat ik het in me heb en dat dit op veel gebieden een sterke ontwikkeling zou zijn, het zal een stukje zelfvertrouwen toevoegen aan wie ik ben.  Wat ik moet verwachten weet ik absoluut niet, daarom krijg ik er nu al de zenuwen van, maar hier moet je soms maar gewoon doorheen. Van improvisatie hou ik als geen ander, zolang ik zelf geen actieve rol heb. Meer een luisteraar en een bijdrager dan iemand die graag op de voorgrond staan, tenzij het in een extreem vertrouwde omgeving is. Wat vinden jullie van improvisatie en wat zijn jullie ervaringen? Vinden jullie het ook zo spannend of is het voor jullie appeltje eitje? Volgende week vrijdag horen jullie mijn ervaring en of het al effect heeft.

Ps. de foto boven mijn blog was ook al een stukje uit mijn comfortzone. Voor ons bedrijf krijgt iedereen een nieuwe profielfoto, een serieuze variant en een variant met een accessoire – ook al een klein stukje improviseren.

Nadja Neeven onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Lotte Besse aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.