Vingeren voor de wetenschap

26-08-2014 14:03

Dat het menselijk lichaam bij seksuele opwinding vier fases doorloopt, dat het clitorale en vaginale orgasme bij de vrouw identiek is en dat tepels opzwellen bij opwinding, dat weet tegenwoordig iedere basisschoolleerling. Met dank aan de sekslessen van dokter Corrie.

Maar ooit moet er iemand zijn geweest die dat voor het eerst ontdekte. En nee, dat was niet Menno Buch. Die iemand was William Masters, een Amerikaanse gynaecoloog die zonder de inbreng van zijn secretaresse – later assistente, nog later mede-onderzoeker – Virginia Johnson nooit zo ver zou zijn gekomen.

De tv-serie Masters of sex laat het revolutionaire en vaak controversiële laboratoriumonderzoek zien dat Masters en Johnson vanaf de jaren vijftig deden. Een vakgebied als seksuologie bestond nog niet. En dus moest het duo vaak in het geniep onderzoek doen. Soms illegaal, dan huurden ze een bordeel af. Soms nogal onorthodox, ze bouwden zelf een glazen vibrator met camera.

Ontbloot vlees

De succesvolle dramareeks Masters of sex – seizoen 3 is net aangekondigd – is een van paradepaardjes van het Amerikaanse betaalkanaal Showtime, bekend van Dexter en Homeland. Dat betekent dat de serie in Amerika achter de decoder zit. Dat stelt de makers in staat om in de erotisch bedoelde liefdesscènes net wat meer ontbloot vlees te tonen. Maar het is vooral handig bij het in beeld brengen van de vele laboratoriumexperimenten. Er wordt in Masters of sex nogal wat afgerukt en gevingerd in naam der wetenschap.

Toch zijn die soms lachwekkende experimenten niet de kern van de serie. Die draait om de relatie tussen de onderzoeker Masters, een arrogant ijskonijn met Asperger-trekjes, en assistente Johnson, een vrijgevochten en geëmancipeerde vrouw die worstelt met haar eigen moederrol. Masters is geobsedeerd door zijn assistente maar kan zijn gevoelens niet uitdrukken.

Kluns in bed
Aanvankelijk lijkt Masters of sex nog even een Mad men-kloon, waarbij het reclamebureau is ingeruild voor een medische faculteit. Net als in die serie komen liefhebbers van retro-interieurs en mode ook hier aan hun trekken. En net als Don Draper heeft ook Masters een geheim én een moeizaam huwelijk. Echtgenote Libby zit ongelukkig thuis te wachten op een zwangerschap, Masters is een kluns in bed.

Wanneer de karakters meer reliëf krijgen, met dank aan sterke hoofdrollen van het Engelse acteerkanon Michael Sheen (The queen, Frost/Nixon) en Lizzy Caplan, sluipt er meer tragedie in de serie en vertelt Masters of sex zijn eigen, sterke verhaal.