BITS – Gamenieuws: mediakritiek en gamers, ‘A match made in het voorportaal van de hel’

29-08-2014 16:00

Zo tussen de recente Gamescom-beurs en Penny Arcade Expo is het behoorlijk rustig qua gamenieuws. Tenminste, normaal gesproken is dat het geval; als een vrouwelijke mediacriticus haar mond open doet is het Internet weer eens te klein! Ook niet onbelangrijk: Nintendo komt met een vernieuwde 3DS en lijkt serieus werk te willen maken van DLC.

Gamers en mediakritiek, deel 2156

In de Bits-rubriek laten we iedereen graag kennismaken met de wondere wereld der gamescultuur. Vaak is deze scene nogal puberaal en kinderachtig en nu… weer. Verrassing! Deze week verscheen een nieuw deel in de Youtube-serie Tropes vs. Women in Video Games. Mediacriticus Anita Sarkeesian liet weer eens zien hoe vrouwenlichamen in games vaak gebruikt worden als decoratie, alleen om de stoere held (en speler) tot actie te bewegen.

Sarkeesian chargeert enigszins, maar brengt (wederom) interessante punten naar voren. Net als de vorige afleveringen is de analyse an sich verre van baanbrekend (bij andere cultuuruitingen kijkt men hier niet zo snel meer van op), maar Sarkeesian weet telkens weer een gevoelige snaar te raken.

Inmiddels is ze haar huis ontvlucht vanwege verschillende anonieme doodsbedreigingen. Haast traditiegetrouw zijn gamers gemobiliseerd om hun ‘identiteit’ te verdedigen tegen iemand die kanttekeningen plaatst bij de platte popcultuur waar veel games in zwelgen, en dan nog door een vrouw nota bene!

De reactie lijkt dit keer feller dan ooit. Op de interwebs circuleren lijstjes van uitgevers, ontwikkelaars en journalisten die geboycot moeten worden, omdat ze zich hebben laten ontvallen dat Anita Sarkeesian mag zeggen wat ze wil. Hoe dúrven ze!?

BITSSJW
BITSSJW2

Echt een gezonde houding!

Mario Kart 8-DLC

Nintendo brengt voor het geweldige racespel Mario Kart 8 extra circuits en personages uit. Deze week verscheen een gesponsorde gratis update waarmee je in drie BMW’s kunt racen; in november verschijnt het Legend of Zelda-pack, met daarin Link als coureur, vier nieuwe voertuigen en acht nieuwe circuits. In mei 2015 verschijnt de Animal Crossing-update, waarmee je als Isabelle en de dorpsbewoner uit die game kunt racen. Ook in deze DLC zitten vier nieuwe karts en acht tracks.

BITSMK82

De twee pakketten zijn nu al te koop voor twaalf euro, zodra de DLC live gaat wordt hij automatisch gedownload. Slimme manier om Mario Kart 8 fris te houden. Als we afgaan op Nintendo’s nieuwe ‘Amiibo’-lijn, een soort Skylander-poppetjes van Nintendo-personages die met verschillende games werken, zullen we dit in de toekomst vaker zien. En nu we het toch over Nintendo hebben:

Nintendo kondigt vernieuwde 3DS aan

BITSNEW3DS

Nintendo heeft vanmiddag een vernieuwde Nintendo 3DS aangekondigd in een online presentatie. Deze New Nintendo 3DS is geen geheel nieuw systeem, maar een update van het huidige model. De kijkhoek van het 3D-scherm wordt verbeterd, het apparaat heeft ingebouwde Near Field Communication-mogelijkheden (voor de Amiibo’s!) en snellere hardware. Er wordt al gewerkt aan een spel (Xenoblade Chronicles) dat alleen op de New Nintendo 3DS gespeeld kan worden en niet op de huidige modellen. Het wordt voor de leek zo wel een beetje ingewikkeld qua Nintendo-hardware, met de 3DS; 2DS; New 3DS; Wii en Wii U.

De nieuwe apparaten verschijnen op 11 oktober in Japan. De compacte variant kost omgerekend ongeveer 120 euro, de XL-versie 140.

Assassin’s Creed-games uitgesteld

BITSACU

Assassin’s Creed: Unity en Rogue verschijnen ietsje later. Beide spellen verschijnen op 13 november voor de PS4 en Xbox One (Unity) en PS3 en Xbox 360 (Rogue). Ben je nieuwsgierig waarom? Wij ook! Van de toelichting kunnen we weinig chocola maken!

“Het maken van een ware next-gen game vereist een leerproces met betrekking tot productieprocessen, in tegenstelling tot het normale productiewerk. Hoe meer het einde nadert, hoe meer wij realiseren dat we er bijna zijn, maar iets meer tijd nodig hebben om er zeker van te zijn dat Assassin’s Creed Unity bijzonder is”, aldus Vincent Pontbriand, Senior Producer bij Ubisoft.

Het duurt iets langer omdat het iets langer duurt. Awesome.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected] , of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost‘.