Het kat en muis spel in The Americans

01-09-2014 18:56

Ronald Reagan wordt beëdigd als 40e president van Amerika, men danst op ABBA, The Police en Madness, aids wordt ontdekt en de eerste spaceshuttle die een baan rond de aarde vliegt wordt afgeschoten. Tegelijk is het de Koude Oorlog en zijn Amerika en Rusland bezig met een nucleaire wapenwedloop. Daar komen niet alleen wapens bij kijken, ook spionnen worden ingezet om de strijd te winnen. In de serie The Americans worden KGB-agenten in Amerika geportretteerd.

https://www.youtube.com/watch?v=y4D96fPl_hI

Kat en muis

Philip en Elizabeth Jennings zijn twee ogenschijnlijk normale Amerikaanse burgers. Ze wonen in een nette buurt, hebben een nette auto, twee nette kinderen en werken als nette reisagenten. Ze zijn vriendelijk tegen de buren en leiden een normaal gezinsleven. ‘s Nachts zijn de Jennings’ toch net even anders, ze zijn getraind door de KGB en leven als spionnen. Ze verzamelen informatie uit Washington om door te geven aan Moskou. Iedereen die in de weg loopt, wordt door de ene of de andere partij geëlimineerd. Er is maar een ding belangrijk: de wapenwedloop winnen. In The Americans ontvouwt dat zich in een spannend kat en muis spel. De nieuwe buurman van de Jennings’ blijkt een agent die jaagt op KGB-agenten, wat constant voor spanning zorgt.

Ontwikkeling

Behalve dat, zoals een serie als deze betaamt, er in elke aflevering genoeg spanning zit, is er veel ruimte voor de karakters. Alle hoofdpersonen worstelen. Doen ze het juiste? Moeten ze overstappen naar Amerika, moeten ze de missie opgeven om de kinderen te beschermen? Deze ontwikkeling en vooral ook worstelingen van de karakters, zorgen voor sympathie voor zowel de Amerikanen als de Russen. We leren altijd wel dat de Amerikanen het bij het juist eind hebben, maar wat zijn de motieven van de Russen, en vooral, wat zijn de motieven van de agenten? Langzamerhand leert de kijker wat de beweegredenen zijn om bij de KGB te gaan. En wat de beweegredenen zijn om te blijven, ondanks dat het je leven kan kosten.

The Americans krijgt van IMDB-gebruikers een 8,2, en dat is niet geheel onterecht. De serie is spannend en authentiek, en weet naast de spionagepraktijken veel ruimte te geven aan de persoonlijke levens van de spionnen. Voor zover de kijker kan beoordelen, wordt er een goed beeld geschetst van de Russische spionnen die in de jaren 80 actief waren in Amerika. Met hier en daar een flard terug naar het verleden, wordt het beeld compleet. Een spannende serie om je terug in de jaren 80 te wanen.

Seizoen 1 van The Americans is nu verkrijgbaar op DVD en is te bekijken op Netflix.