Meatless Monday

01-09-2014 16:03

Een meatless monday hoeft niet moeilijk te zijn om er een beetje chique uit te zien. En het hoeft ook niet lang te duren. Dit Griekse pasteitje is zo klaar en een heerlijk gerecht voor twee personen.

In het boodschappenmandje

– 50 gram pijnboompitten
– Twee rode uien
– Drie tenen knoflook
– 300 gram verse spinazie
– Zes tomaten
– 100 gram ricotta
– 100 gram feta
– Acht vellen bladerdeeg
– Peper en zout
– Een snufje piment of nootmuskaat
– Olijfolie
– Eventueel 150 gram champignons

Aan de bak

Verwarm de oven op 190 graden. Rooster in een pan de pijnboompitjes tot ze verkleuren. Houd ze apart. Snijd de ui en fruit ze een minuut of vijf. Pers nu de knoflook uit in de pan en voor dan meteen ook de spinazie toe.

Snijd de tomaten in grove blokken en voeg deze toen aan de pan als de spinazie is geslonken. Laat het een minuut of vijf op middelhoog vuur pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren. Voeg halverwege een flinke snuf piment of nootmuskaat toe.

Indien je met champignons in de weer gaat, snijd ze in plakjes en bak ze op laag vuur aan in een pan zonder olie tot ze goudbruin zijn.

Doe het spinaziemengsel in een grote kom en laat het afkoelen. Vet ondertussen een ovenschaal in en beleg de bodem en zijkanten met bladerdeeg.

Roer als de spinazie en tomaten wat zijn afgekoeld de ricotta, feta, pijnboompitten en champignons toe en roer het goed door. Breng het op smaak met peper en zout. Doe de helft van het mengsel in de ovenschaal. Beleg het met bladerdeeg en schep daar de rest van het mengsel overheen. Beleg ook deze helft met bladerdeeg en besmeer de bovenkant met olie. Zet de pastei zo’n 25 minuten in de oven en klaar.

Basisrecept via AllRecipes, beeld: Shutterstock