Recensie

Het Stockholmsyndroom was nog nooit zo idyllisch

02-09-2014 15:59

Herinnert u zich deze nog? Het bronstige duo Patrick Swayze en Demi Moore. Hij danst nu vast smerige mambo’s in het hiernamaals en zij ziet er jonger uit als toen. Maar in 1990 schitterden de twee samen in Ghost. Hoogtepunt van dit plakkerige melodrama was de scène waarin Patrick – als geestverschijning – verdrietige Demi nog eens postuum opvrijt aan de pottenbakkerstafel. Creatief met klei was ineens heel erg populair.

Ook Labor day bevat zo’n scène. Niet met klei en een draaischijf. Wel met deeg en een keukentafel. Zij heet Adele en wordt gespeeld door Kate Winslet. Hij heet Frank en Josh Brolin, met flinke baard, speelt ‘m. Frank is van het type knusse tennisleraar. Het liefst geeft hij aanschouwelijk onderwijs met lijfelijke ondersteuning. Hij gooit z’n hele lichaam in de strijd om Adele de hogere kunst van het kneden bij te brengen. Verstrengelde vingers glijden door het kleverige deeg.

Bedompt huishouden

Frank is dan nog maar net het leven van de alleenstaande Adele en haar puberzoon Henry binnen komen denderen. Moeder en zoon leiden na een scheiding een nogal ongezond symbiotisch leven – denk Oedipus. Frank zet de vensters in dit bedompte huishouden eens flink open.

Hij is net ontsnapt uit de bajes en schuilt bij het gezin. Aanvankelijk door te dreigen met geweld, maar een paar taarten later is het toch wel een geschikte peer. Frank pakt het achterstallig onderhoud aan, leeft zich uit in de keuken en is heel leuk met kinderen. Moeder Adele wordt weer helemaal warm van binnen. Zoon Henry heeft eindelijk een vader die behoorlijk met een honkbal kan gooien. Het Stockholmsyndroom was nog nooit zo idyllisch.

Goedgemaakte draak

Labor day klinkt als een mierzoet melodrama – inderdaad Ghost – maar is tegelijkertijd ook een film van Jason Reitman. Voor zijn vorige films – Juno, Thank you for smoking, Up in the air – stroomden de zalen vol, zijn nieuwste mag het nu alleen in de Nederlandse thuisbioscoop proberen.

Je zou Labor day nog het beste kunnen typeren als een goedgemaakte draak. Reitman kan wel filmen en brengt het aantrekkelijk in beeld. Brolin en Winslet weten hun karakters zowaar nog wat diepte mee te geven. En het verhaal – naar een roman van Joyce Maynard – heeft nog een paar aardige verrassingen in de mouw.

Maar wat mist is het cynisme en de ironie uit eerdere Reitman-films. Tegen het einde houdt ook deze talentvolle regisseur het melodrama niet meer op de rails. De finale is zo voorspelbaar dat Labor day onbedoeld lachwekkend eindigt.

Dvd/vod: Labor day. Regie: Jason Reitman. Met: Kate Winslet, Josh Brolin.