Minder aanmeldingen School voor Journalistiek

02-09-2014 14:54

De Utrechtse School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht heeft voor het eerst minder aanmeldingen dan er plek is in het eerste jaar. Dat meldt het hogeschoolblad Trajectum. Van de 360 beschikbare plekken, zijn er dit jaar 330 gevuld.

De opleiding werkt met een numerus fixus (studentenstop), studenten kunnen alleen toegelaten worden door middel van een toelatingstoets of een loting. Voor de zomer zouden er nog 550 kandidaten zijn voor de populaire opleiding, inmiddels is dit aantal teruggelopen naar 330. De opleiding benadert momenteel gegadigden die op de wachtlijst staan. “Aanmelden kan nog tot en met 12 september”, laat opleidingsmanager Peter Mul aan Trajectum weten. Hij benadrukt dat de terugloop uniek is maar “niet dramatisch”.

Volgens Mul komt de terugloop door een combinatie van factoren. De studie wordt minder populair en ook is er dit jaar een grotere groep aankomende studenten die voor meerdere opleidingen staat ingeschreven en uiteindelijk niet voor journalistiek kiest. Ook wordt het aanbod aan journalistiek- en mediaopleidingen zonder toelating steeds groter en is het aanbod aan banen in de media steeds kleiner.

Oud TPO-stagiair Laurie Treffers liet eerder dit jaar al weten waarom ze haar studie aan de School voor Journalistiek niet afmaakt.