Trailer: Theodor Holman maakt film over Theo van Gogh

02-09-2014 16:01



Op 2 november is het tien jaar geleden dat filmmaker Theo van Gogh werd neergeschoten in de Amsterdamse Linneausstraat. Theodor Holman en Gijs van de Westelaken schreven samen het script over het eind van Van Gogh’s leven. De trailer daarvan staat inmiddels online. De film gaat 2/11 – Het spel van de wolf heten en zal 25 september tijdens het filmfestival in première gaan. De regie is in handen van Thomas Korthals Altes.

Eerder zei Van de Westelaken over de film: “Het wordt een journalistieke speelfilm. We laten vooral zien wat er in Haagse politieke en ambtelijke kringen aan hectische toestanden plaatsvond na de moord op Theo.” Van de Westelaken wil de aanslag niet naspelen, omdat dat volgens hem niet past in de opzet van de film. “Ook wordt zijn moordenaar Mohammed B. niet door een acteur gespeeld. Zijn arrestatie komt ook via bestaande Journaalbeelden aan bod.” Om 2/11 te maken, kreeg de producent toestemming van de ouders van Van Gogh.

Conclusies

Wat Van de Westelaken vooral met de film wil laten zien, is hoe er in de regeringskringen werd gereageerd op de aanslag. Het is volgens hem niet de bedoeling een complotfilm te maken. “We gaan uit van de feiten en geven daar onze kijk op van wat er zich op dit niveau heeft afgespeeld. Wat onze conclusies zijn moet de kijker zelf in september maar ontdekken.”

Eind 2013 schreef Justus van Oel een zestiendelige serie over zijn jaren met Theo van Gogh, die zijn hier terug te lezen.