Reportage

Bedreigde joodse man start vredeswandeling in Schilderswijk

11-09-2014 11:00

“Als je mij zegt wie u hebben uitgescholden, dan zal ik zorgen dat ze het nóóit weer doen”, zegt winkelier Zaki tegen Fabrice Schomberg. Een groep van zes vertegenwoordigers van verschillende religies lopen door de Schilderswijk om  solidariteit te betuigen aan schrijver Fabrice Schomberg. Deze joodse inwoner van de Haagse achterstandswijk werd vrijdag bedreigd, nadat hij met een keppel door de wijk liep.

Een puber op een brommer probeerde hem aan te rijden en te trappen. Anderen jongeren scholden hem uit voor “kankerjood”.

Schomberg loopt met een opnamerecorder door de wijk om reacties te peilen voor zijn eigen site www.schilderswijk.org. De amateurverslaggever krijgt vandaag veel adhesiebetuigingen. Hij wordt opgehaald bij zijn woning in een hofje waar meer joden wonen. “Ik hoop dat dialoog ons verder brengt. En het vertellen van verhalen”, zegt Schomberg.

De groep mensen die vandaag met hem meelopen bestaan uit een boeddhist, vier moslims, waaronder ex-PVV-er Arnoud van Doorn en zijn stiefzoon Iskandar Ameen (geboren De Vries). Van Doorn is lid van de moslimpartij Partij van de Eenheid en zet zich onder meer in om politiegeweld in de wijk op de politieke agenda te krijgen.

Even buiten het het hofje wordt de groep aangesproken door een man die zich voorstelt als Zaki. Hij is een winkelier die een paar telecomzaken exploiteert in de wijk.

Optreden tegen pubers

Zaki belooft te zullen optreden tegen anti-semitische uitingen van jongeren. “Vergeet niet: het zijn kinderen hè. Ze weten niet wat ze zeggen. Ik word ook voor jood uitgescholden, omdat ze denken dat ik rijk ben.” Schomberg lacht vol zelfspot: “Ik ben zelf een jood zonder geld.”

Fractiemedewerker Muhammed Arslan van de Partij van de Eenheid die ook meeloopt, hoopt dat stadsgesprekken tussen Schomberg en de Schilderswijkers ‘muren breken’. “We moeten respect hebben voor andersdenkenden.”

 

schild2

Multi-religieus vredesintiatief in de Schilderswijk

 

Mohamed Bouyaidad, een andere vredesapostel, gelooft niet dat er veel antisemieten in de wijk wonen. Hij wijt de anti-joodse uitbarsting aan de aanwezigheid van reporter Danny Ghosen. Ghosen was voor EO’s 3onderzoekt in de Schilderswijk om een reportage te draaien over anti-semitisme. “Het was de bedoeling om te stigmatiseren.”

‘Danny moeten we niet’

De voormalige Pownewsverslaggever is ongeliefd in de Haagse achterstandswijk vanwege eerdere reportages. Zaki: “Het schelden was tegen Danny gericht! Wij hebben ontzag voor het geloof van deze meneer”, zegt hij wijzend naar Schomberg.

Zaki: “Die Danny moeten we niet! Net zoals we hier ook geen Isis-aanhangers willen. Of rechtse radicalen. We strijden voor onze wijk. Dat zou iedereen toch doen?”

Duivelaanbidders

Bij Schomberg staan de deuren open. Aanstaande vrijdag komen twee SGP-gemeenteraadsleden die zich zorgen maken over het antisemitisme bij Schomberg een sabbatmaal nuttigen. De bedreigde joodse man, die een urgentieverklaring heeft aangevraagd om uit de wijk te kunnen vertrekken, hoopt dat zijn wandeling de sfeer verbetert.

Vooralsnog is er nog een hoop te doen. Tijdens een gesprek met enkele Marokkaanse kinderen in een speeltuin achter zijn huis zegt een meisje in de microfoon van Schomberg dat ‘Zionisten de Duivel aanbidden’ (op 5.00 minuten). “Mijn God zegt dat de Joden slecht waren.”

Eerdere verhalen over Studio Schilderswijk leest u hier.
studioschilderswijk2