Kunst

Beeld: emotionele onthulling standbeeld Amy Winehouse

15-09-2014 11:30

In het bijzijn van familie, vrienden en fans werd gisterochtend om elf uur het bronzen beeld onthuld van de overleden zangeres Amy Winehouse. Vandaag zou de zangeres 31 jaar zijn geworden en dat maakte de dag extra bijzonder. “We hopen dat alle fans het beeld mooi vinden”, vertelt vader Mitch Winehouse.

result
result (2)
Samen met de maker Scott Eaton heeft hij om de tafel gezeten om een zo realistisch mogelijk standbeeld te maken van de soulzangeres. “Scott heeft prachtig werk afgeleverd en we hopen dat de fans er blij mee zullen zijn”, aldus vader Winehouse over het standbeeld van zijn dochter. Mitch verwelkomt alle fans die zijn gekomen om getuige te zijn van de historische onthulling van het Amy Winehouse standbeeld. Hij gebruikt onder andere dit moment om zijn stichting The Amy Winehouse Foundation te promoten, een organisatie waarmee hij onder andere jongeren wil weghouden van alcohol en drugs. De onthulling ontroert zowel de vader Mitch als moeder Janice die beide aanwezig zijn. Naast enkele bandleden waarmee Amy Winehouse heeft getourd, is ook Reg Travis, de vriend van Winehouse, aanwezig bij de onthulling van het bronzen beeld.
result (5)

Het beeld

Achter elk element van het beeld zit een reden. De maker Scott Eaton wilde niet alleen een beeld maken dat slechts was geïnspireerd door een aantal foto’s. Eaton wilde vooral haar houding en persoonlijkheid vastleggen in dit monument. De hand in haar zij symboliseert haar krachtige attitude, terwijl het gefrommel in haar jurk haar eeuwige onzekerheid laat zien. De draai in haar hoofd geeft de kwetsbaarheid weer die de afgelopen jaren duidelijk zichtbaar was.
result (6)

De trouwe fans

Veel fans willen getuige zijn van dit historische moment en verzamelen zich rond 11 uur in de Camden Stables Market. “Ik zou het standbeeld gelijk mee naar huis willen nemen!”, zegt een fan over het standbeeld. “Nadat ik naar haar optreden in Brighton was geweest mocht ik met haar backstage op de foto. Ze was erg lief en gaf me t-shirts, snoep en ijs. Door dat moment betekent deze onthulling veel voor me.” Aan veel fans kun je zien dat Amy Winehouse heeft gediend als een stijlicoon. De zware eyeliner, kleding van Fred Perry en strakke jeans. Het rijmt allemaal met de stijl van de overleden zangeres.
result (4)
result (7)
Het blijft niet alleen bij de fans uit Camden die bij de onthulling zijn. Er zijn fans speciaal vanuit de noordelijke wijken afgereisd naar Camden om bij de onthulling te zijn. Zo is Edd speciaal vanuit Covent Garden gekomen om het standbeeld te bewonderen. “Ik weet nog niet zo heel lang van haar bestaan af, maar toen ik een jaar geleden haar album Back to Black kocht was ik gelijk een fan. Elk nummer op dat album vind ik een meesterwerk,” vertelt Edd terwijl we wachten in de rij totdat hij op de foto mag met het standbeeld.
result (3)
result (8)

Uitzonderlijke onthulling

Het is vrij uitzonderlijk dat de zangeres drie jaar na haar overlijden al een bronzen beeld krijgt. Normaal is dit pas na 20 jaar, maar dat lijkt niemand te deren op deze dag. Amy was niet alleen een inwoonster van Camden, ze was een bezienswaardigheid waar veel inwoners van de wijk trots op waren en zijn. Mitch Winehouse is erg blij met de plek waar haar standbeeld is geplaatst: “We zijn blij dat ze wordt herdacht op de plek waar ze het meest thuishoort.”
result (1)