Waarom Waylon meer klasse heeft dan Ilse, Bono en Mark Rutte

15-09-2014 15:42

Waylon overtreft zichzelf op zijn nieuwste cd: Heaven After Midnight. ThePostOnline sprak hem even tijdens een promotieoptreden en constateert: dit is de beste zanger van de lage landen.

1. Hij zingt beter dan Ilse de Lange

Ilse de Lange is een Hollandse huilebalk. Het gitaarmeisje uit Almelo heeft een dramatische snik in haar stem, maar dat is niet omdat ze artistiek getormenteerd is zoals country-grootmoeder Dolly Parton. De Lange heeft een huilstem omdat ze een breekbaar popje is dat altijd haar zin wil krijgen. De zangpartner van songfestivalcowboy Waylon kweelde tegen Humberto dat ze de duetmaanden met de onderkoning van de Nedercountry als ‘de zwartste periode’ uit haar carrière beschouwt.

Of zou De Lange het misschien vervelend hebben gevonden dat Waylon geen zin had om als beeldbehang te figureren naast de controlfreakerige diva? Kamp Ilse probeerde nog even het verhaal de wereld in te spinnen dat de zanger een onbetrouwbaar sujet was dat kampt met een drugsverleden. Lasterlijke praatjes waren dat.

Wie naar Waylon’s nieuwe plaat luistert, moet zijn oordeel over Het Conflict van Het Jaar 180 graden aanpassen. Ilse de Lange mag God danken te hebben samengewerkt met Waylon. Willem Bijkerk, zoals Waylon buiten het podium heet, is een veel betere zanger, liedjesschrijver en gitarist dan onze jankende countrypoes. Waylon’s nieuwste cd is het werk van een buffelende artiest die onderdook in Nashville en sleutelde aan nummers die afrekenen met demonen uit zijn verleden. Ilse de Lange huurt een van Nederlands beste liedjesschrijvers – J.B Meyers – in en pronkt dan met diens veren. Karma is a bitch, zeggen ze wel eens. Waylon staat op 1, Ilse de Lange niet!

2. Hij is guller dan Bono

De verschrikkelijke Bono laat U2’s nieuwste cd sponsoren door i-Tunes waarna hij de charitatieve held uithangt en schmiert dat hij zijn muziek gratis weggeeft om een jonger publiek te bereiken. Zelden werd er zoveel huichelachtigheid verspreid als tijdens de mondiale lancering van de nieuwe cd van die Ierse seniorenband. De katholieke U2-schijnheiligheid waar dominee Paisley zo heerlijk tegen te keer kon gaan valt des te meer op als je ziet dat Waylon’s plaat wel echt gratis te beluisteren is, namelijk via Spotify.

Waylon maakte tijdens een promotieoptreden bij de Utrechtse Mediamarkt een vileine opmerkingen over de macht van de grote jongens in de entertainmentbusiness. De muziekindustrie is een teek die middelmatige rommel opzuigt en uitspuugt was in het kort zijn betoog. Het nummer This Rodeo gaat over de hoerige mentaliteit (‘I’m carrying down this heavy load, Headed down this one way road’) van platenmaatschappijen, vertelde Waylon. In tegenstelling tot Pro Bono laat Waylon zich gelukkig niet afpersen door het grootkapitaal, maar keert hij zijn spaarvarken om en reist hij af naar Nashville. Het is te horen. Lef loont.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 14.30.36

Waylon heeft de beste ‘Fuck You’ blik naar de muziekindustrie

3. Hij speelt beter gitaar dan Nick van Simon

Tijdens het promotieoptreden in Utrecht viel op dat Waylon een begenadigde gitarist is die zich niet verschuilt achter een team producers, managers en visagisten om elk mogelijk vlekje of publicitaire faux pas uit te wissen. Hij componeert zelf, en stemt zijn eigen gitaar. Zijn muziek klinkt een tandje oprechter dan wat er doorgaans uit het Nashville van de lage landen echoot: de lauwe palingsound van Volendam. Jarenlang ploeterde de jonge vader in de anonimiteit aan een oeuvre dat zich inmiddels kan meten met de wereldtop.

Afgelopen zaterdag was zijn worsteling met het maken van een nieuwe cd te volgen in de documentaire Waylon Aint Giving up Easy. In het filmverslag is te zien hoe Waylon een groep gelouterde studiomuzikanten die eerder met Prince, Michael Jackson en Miles Davis speelden zijn wil probeert op te leggen in hun thuishaven in Tenessee. In één scène doet het ambitieuze polderventje zelfs een poging gitarist Bruce Gaitsch – de man die La Isla Bonita schreef voor Madonna – op te dragen ‘minder slap’ te spelen. Heerlijk!

Helaas zal de docu, die zaterdagavond om 23.30 werd uitgezonden, nooit de aandacht krijgen die het verdient. Op de vraag aan AVRO/TROS of ThePostOnline Waylon’s filmverslag eerder kon bekijken om een preview te schrijven, bitste een woordvoerder van de fusie-omroep. ’Nee, we sturen geen we-transfer bestanden! Deze documentaire heeft voor ons geen prioriteit. Sorry.’

De studiosessie leverde uiteindelijk een van de mooiste nummer van dit jaar op, een liedje over Waylon’s bezoek aan het mekka van de country: Finally Home. ’Ik kwam in Nashville aan en voelde het meteen. Ik ben thuis. Mijn manager Paul Brinks viel mijn transformatie ook op. Hij zei: ’Hé, je staat ineens rechter op. Je kijkt beter. Ik zie het zelfs hoe jij je Buffalo Wings bestelt.’’

4. Hij is vrouwvriendelijker dan Dave Roelvink

Als je wilt weten hoe een man met vrouwen moet omgaan, dan had je donderdagmiddag rond sluitingstijd in de rij bij de MediaMarkt in Utrecht moeten aansluiten. Waylon signeerde zijn nieuwe cd en pakte zijn fans – veelal dames tussen de 18 en 35  – daar letterlijk in. Dat gaat als volgt. Waylon kijkt met een schuin hoofd wie er op hem af komt, waarna hij aan de blozende vrouw vraagt hoe het gaat en haar vervolgens in een liefdeshoudgreep neemt. De hug, die het midden houdt tussen troosten en knuffelen, houdt enkele seconden aan, waarna hij met twee decente zoenen afscheid neemt van de fan. Niks geen handen op billen of geil gegluur naar bibberende bakvissen. Professioneel aardig zijn.

Oh, Dave Roelvink wat zou jij veel van deze meneer kunnen leren. Waylon is 150 keer bekender dan jij en 230 keer beter in staat om zijn hormonale driften om te zetten in een muzikaal orgasme. Waylon maakt geen vieze filmpjes wanneer hij zich oraal laten plezieren aan de rand van een zwembad van een McDonald’s fransize-ondernemer. Als Waylon al iemand in zijn kont grijpt zijn het muzikanten die hij ontmoet in de studio. Tegen De Volkskrant maakte hij een rake opmerking over het ranzige gedrag van deze nonvaleur die ervan wordt beschuldigd betrokkenheid te zijn bij sieradenroof en een aanranding. ’Mik dat soort types gewoon in de cel, zonde om onze tijd aan te verdoen.’

Schermafbeelding 2014-09-15 om 14.26.08

Kijk, Dave Roelvink, zo ga je om met fans…

5. Hij spreekt meer waarheid dan Mark Rutte

De cel-quote van Waylon stond in een groter vraaggesprek met De Volkskrant. Waylon is maatschappelijk betrokken, maar gelukkig niet politiek correct. Hij mist onafhankelijke geesten met een goed verhaal. ’Mensen die hun poot stijf houden. Mensen die wars zijn van draaikonterij. Gewoon: mensen met ruggengraat.’ Hij stoort zich aan politici die jammeren over de Sinterklaas-waanzin. ’Weet je wat we moeten doen: voor één keer de waarheid en de mening van een klein kind ter harte nemen. Als we gewoon luisteren naar wat die ervan vindt, daar ligt de kern van het Sinterklaasfeest namelijk.’

Waylon snapt niet dat er parlementariërs en Haagse persluitjes zaniken over het uitlekken van de miljoenennota: ’Allemaal om de aandacht op te eisen. Een onzinnig marketingcircus is het in Den Haag. Je moet de politiek op een andere manier interessant maken.’

Zijn advies luidt: ’De Nederlandse regering moet zich vooral richten op wat hier gebeurt. Dus zorgen dat radicalisering in Nederland, en daarmee bedoel ik ook rechts-extremisme of andere vormen van gevaarlijk gedrag, hier geen voet aan de grond krijgt.’ Hij verlangt naar een type Fortuyn. ’Hij zei ten minste waar het op stond. Maar ja, als je dat doet, weet je dat je moordenaar tien jaar later gewoon weer op vrije voeten staat.’